De spesielle "iglo-teltene" skal huse enslige migranter sør på Gran Canaria. Foto: Maspalomas Ahora

Mistenker at 600 migranter lyver på alderen


Regjeringen på Kanariøyene har i flere måneder ventet på resultatene fra benprøver som kan bekrefte alderen på enslige mindreårige båtmigranter. For øyeblikket har Kanariøyene ansvar for 2524 mindreårige migranter, men mangler endelig bekreftelse på alderen til 1792 av disse, ifølge avisen La Provincia.

Dersom en migrant er over 18 år er det staten som skal ta ansvaret, mens det er regionsregjeringen som skal ta vare på enslige mindreårige. De over 18 år risikerer også hjemsendelse, og øyregjeringen mistenker at så mange som 600 av migrantene lyver på alderen for å unngå dette.

I Las Palmas venter øyregjeringen på svar fra 1398 benprøver, og i Santa Cruz de Tenerife venter de på 394 resultater.

Dette er prosessen

Hvilke prøver som blir tatt for å bekrefte alderen på de migrantene som hevder å være mindreårige varierer også mellom provinsene. I Las Palmas ber man om røntgenbilde av håndledd og tenner, og disse prøvene blir tatt ved Insular-sykehuset nord på øya. I Santa Cruz krever man derimot bare undersøkelse av håndleddet.

Når migrantene ankommer Kanariøyene foretar det nasjonale politiet en identitetskontroll av alle, og hvis personen hevder å være mindreårig blir de sendt til et mottak for mindreårige som regjeringen på Kanariøyene har ansvaret for. Deretter fattes det et vedtak om bekreftelse av alder, og ben- og tannprøver tas ved et lokalt sykehus.
Disse prøvene sendes til rettsmedisinsk institutt for undersøkelse, og resultatene kommer deretter tilbake til myndighetene som fatter et endelig vedtak.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Går tregt

Pandemien har gjort at denne prosessen går tregere enn normalt, og har sammen med det store antallet migranter som kom i 2020 ført til store forsinkelser. Antallet migranter som hevder å være mindreårige har økt med 367% i 2020. Regjeringen på Kanariøyene har åpnet 25 nye mottak for mindreårige ved hjelp av sine samarbeidspartnere både i det private og med frivillige organisasjoner slik som Røde Kors.

I Mogán kommune sørvest på Gran Canaria er det nå over 600 mindreårige plassert på hotell som en midlertidig nødløsning på grunn av kapasitetsmangel.

Prosessen for å aldersteste alle som har ankommet vil trolig ta tid, og det diskuteres nå muligheten for å bruke private klinikker for å utføre prøvene.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Mistenker at 600 kan ha løyet om alderen

Hvis regjeringen på Kanariøyene har rett i sine antakelser kan så mange som 600 personer ha løyet på alderen. I så fall vil dette åpne opp store deler av kapasiteten, og dermed gjøre situasjonen enklere for øyregjeringen. Dermed er det et håp om at hotellene i sør kan tømmes for mindreårige migranter når prøvesvarene er på plass.

Andre regioner i landet har også sagt ja til å ta inn 100 enslige mindreårige, som ytterligere vil lette på trykket i det kanariske mottakssystemet.