Mistenker du coronasmitte? –⁠ Du må ringe legekontoret først

Drar du uanmeldt til legekontoret med symptomer utsetter du andre pasienter og helsepersonellet for smittefare, advarer norsk lege på Gran Canaria. «


Under pandemien har det vært flere tilfeller der nordmenn som mistenker at de er smittet har reist direkte på legekontoret.

Hvis du er på Kanariøyene og mistenker at du er smittet skal du i utgangspunktet ta kontakt med coronatelefonen som er satt opp.

En egen linje er satt opp for turister. (Se nummer nederst i saken).

Mange nordmenn oppsøker gjerne også et privat legesenter for å bli testet.

Ring først

Ved flere anledninger har de gjort dette uten å ringe først, selv om de har symptomer som feber, hoste, sår hals, tap av lukt-/smakssans, snørr, hodepine eller nedsatt allmenntilstand.

– Under Covid-19-pandemien har nordmenn blitt vant med at man ikke kunne møte opp på legekontorene med slike symptomer. Det er fortsatt viktig å hindre at pasienter med disse symptomene smitter andre pasienter på legekontoret, forklarer spesialist i allmennmedisin, Hege Strømsnes, ved Det Norske Legesenteret i Arguineguín, til Canariavisen.

Britt Christensen, Elena Nanaa, og Hege Strømsnes ved Det Norske Legesenteret i Arguineguín sør på Gran Canaria. Foto: Det Norske Legesenteret.

Utsetter andre for smittefare

Hun forklarer at man fortsatt kan bli smittet og smitte videre, selv om man er vaksinert.

– På legekontorene sitter det mange pasienter på venterommet. Hvis man drar uanmeldt til legekontoret med disse symptomene så utsetter man de andre pasientene og helsepersonellet for smittefare. Der finner man også pasienter med andre sykdommer, som gjør at de er sårbare for infeksjoner, forklarer legen.

– Det føles svært utrygt for de andre pasientene å sitte i samme venterom som en pasient med kraftig hoste, legger hun til.

Skulle du mistenke at du har fått Covid-19 eller har symptomer som feber, hoste, sår hals, tap av lukt-/smakssans, snørr, hodepine eller nedsatt almenntilstand, er Strømsnes klar på at du selvsagt får legehjelp.

– Men du må ringe legekontoret først, slik at man kan avtale en plan for test, undersøkelse og behandling. En plan som er trygg for deg, de andre pasientene og helsepersonellet, avslutter Strømsnes.

Hvis du er syk eller tester positivt

Testet du positivt for coronaviruset som turist på Kanariøyene? En egen telefonlinje er satt opp for å hjelpe turister om de tester positivt.

Her kan du få informasjon om Kanariøyenes gratis-forsikring som dekker ekstrakostnader ved karantene, dersom du ble smittet etter ankomst. De svarer også på alle spørsmål om karantene, hvilke regler du må forholde deg til, og kan hjelpe deg med å tilkalle helsehjelp om nødvendig.

Nummeret hit er: +34 922 842 279 eller +34 928 846 579.

De ansatte her snakker spansk, engelsk, fransk og tysk.

Føler du deg alvorlig syk eller har behov for akutt helsehjelp: ring 112.

Har du spansk nummer kan du ringe den vanlige coronatelefonen for Kanariøyene på: +34 900 112 061

Andre nyttige nummere hvis du blir alvorlig syk eller trenger hjelp under oppholdet på Kanariøyene:

Nyttige kontakter:

  • Sjømannskirken på Gran Canaria: +47 90040157
  • Sjømannskirken, Tenerife: +4798242094
  • Det Norske Legesenter, Arguineguín: +34 928 49 77 93 (hverdager). E-post: [email protected]
  • Canariavisen, sentralbord:  +34 828 81 10 35
  • Canariavisen, SMS/Whatsapp/E-post: Besøk vår Tips oss-side.
  • Norsk Konsulat, Las Palmas: +34 928 495 035
  • Norsk Konsulat, Tenerife: +34 928 495 035

Du finner også en oversikt over anbefalte, flerspråklige legeklinikker på alle Kanariøyene i vår store lege-oversikt.