Foto: Guardia Civil

Mistenkt IS-terrorist pågrepet i Madrid


En mann fra Algerie har blitt pågrepet i Madrid, mistenkt for å ha planlagt terrorangrep på vegne av IS. Mannen oppholdt seg ulovlig i landet i under et år, men ble overvåket av spanske sikkerhetstjenester. I mannens hjem fant etterforskere materialer for å lage bomber.

Ifølge siktelsen har den mistenkte fått opplæring i hvordan man lager bomber, samt håndtering av våpen og nærkamp. Flere sylindre med polystyren og komprimert cellulose ble funnet i mannens leilighet. Dette anses som farlige materialer som kan brukes for å lage hjemmelagde bomber.

Mulige bånd med IS

Ifølge Europa Press som har hatt tilgang til ordren om varetektsfengslingen av den mistenkte skal han over tid ha konsumert islamistisk propaganda på nettet, og kan ha medvirket til smugling av falske identifikasjonsdokumenter og reiser.

Etterforskningen fokuserer nå på mannens mulige bånd med terrororganisasjonen IS, men mistenker også at mannen kan ha forsøkt å rømme fra myndighetene fordi han oppholdt seg ulovlig i landet.

Opplæringsmateriale fra IS

Mannen skal ha hatt kontoer på tjenester som inneholdt propagandamateriale fra IS, og hatt tilgang til opplæringsmateriale for konstruksjon av eksplosiver, våpenbruk, kniver og nærkamp, ifølge siktelsen.

Han skal blant annet ha deltatt i en gruppe i meldingsappen WhatsApp som omhandler jihad (hellig krig journ.anm.), der han delte en treningsmanual for bruk av kniver som våpen. Det ble også funnet instruksjoner for bruk av sniper-rifler.

Avlyttet

Etterforskere skal ha knyttet det de mener er bånd mellom mannen og andre personer som er mistenkt for terroraktiviteter i andre land. Mannen har også vært under avlytting, og etterforskere vurderer nå informasjon fra denne delen av etterforskningen opp mot materialene som ble funnet i den mistenktes leilighet og på nettet.

Mer utsatt for propaganda under pandemien

Dommeren som avgjorde at den mistenkte mannen skulle varetektsfengslet understreket i retten at terrorgrupper er ekstra forsiktige som følge av pandemien. Den mistenkte skal ha nektet å gå ut etter at pandemien brøt ut for å unngå å bli identifisert. Dette skal også ha ført til at mannen brukte mer tid på propaganda fra IS, som øker faren for at han ville utføre en terroraksjon.

Til tross for varetektsfengslingen sier kilder som kjenner til etterforskningen til Europa Press at det så langt ikke er funnet klare beviser på at mannen planla et terrorangrep.