Møtt med applaus i gatene


Da restauranten Los Vikingos igjen åpnet for hjemlevering av mat mandag, gikk de raskt tom for pizza.

– Restauranten er stengt, men vi kjører ut mat, og det har vært mange bestillinger for å si det sånn, opplyser innehaver Terje Inngjerdingen.

Alle restauranter som tilbyr hjemlevering av mat har nemlig mulighet til å fortsatt gjøre dette under portforbudet, og restauranten på Ancora-senteret i Arguineguín har vanlig åpningstider, og vanlig meny, i tillegg til dagens rett som de tilbyr hjemlevering av.

Positivt

Inngjerdingen som kjørte ut mat hele mandag kveld ble utelukkende møtt med positiv respons.

– Det var veldig spesielt å komme opp i nabolaget jeg selv bor, hvor tre naboer hadde bestilt mat. Når jeg kom ut av bilen klappet de for meg, der jeg kom med maten i verneutstyret, forteller han.

De siste dagene har det både i media og på sosiale medier vært personer som har klappet for helsepersonell, og på liknende måte ble Inngjerdingen mottatt og applaudert.

Mange vil støtte

– Folk er veldig glade for at vi tar initiativ, og gjør noe positivt med at vi kjører ut mat. Mange skal snart reise, og vil ikke kjøpe inn for å lage mat selv, og mange opplyser også at de er glad for at vi tilbyr denne servicen, og vil støtte opp om oss som lokalnæring, forteller han.

I løpet av timene Inngjerdingen kjørte ut mat mandag kveld, ble han stoppet fire ganger av politiet, som har intensivert sine kontroller i gatene de siste dagene, for å påse at portforbudet blir overholdt. Han bevitnet også mange som var ute og gikk tur i gatene, som han syns er synd.

Restauranten som har spesialisert seg på å lage kvalitetsmat fra bunnen av, med lokalproduserte råvarer, vil fortsette å levere mat så lenge de får lov.

Los Vikingsos arrangerer jevnlig mange faste rarangementer, som taco- og pizzafredag, som igjen vil gjennopptas når restauranten for lov å åpne dørene igjen når portforbudet oppheves.

– Det her er en veldig spesiell situasjon. Mye av vårt levebrød har reist hjem, og vi skulle ha én til to måneder til med høysesong. Det er veldig usikkert når dette er over, men vi er positive, og tenker at folk må jo ha noe å spise når dette er over også, sier han.

Restauranteieren opplyser at spanske myndigheter har utviklet hjelpepakker til bedrifter og ansatte, og at det vil komme støtter som ikke er klargjort enda.

Jubileum

Det er egentlig bare tilfeldigheter at nordmannen som har bodd på Gran Canaria i 20 år,  har blitt vikingen bak den populære restauranten, som feiret fem-års jubileum tidligere i mars.

– Jeg hadde egentlig akkurat startet en annen restaurant sammen med en annen, da jeg skulle hjelpe en kompis som ikke hadde jobb med å åpne Los Vikingos. Så gikk det en liten stund, så fikk han seg en annen jobb, forteller innehaveren.

Restauranten har gått bra fra første start, og etter å ha vært åpen i to år flyttet de til et enda større lokale i Ancora-senteret noen etasjer opp fra det opprinnelige lokalet i samme senter, og kan i restauranten nå huse 120 gjester.

Faste arrangementer

Restauranten har flere faste arrangementer ukentlig, som NAV-klubben, norsk akevitt venner, hver mandag, artisten Ola i sola spiller hver tirsdag, barbecue ribs er fast innslag hver torsdag, og det siste halvåret har de også adoptert en norsk suksess, og tilbyr taco – og pizzafredag hver fredag, i tillegg til andre mer sporadiske arrangementer. Disse arrangementene er naturligvis avlyst nå, grunnet unntakstilstanden i Spania.