Nye lettelser for bruk av munnbind i Spania gjelder fra i dag, 26. juni.
Regjeringen i Spania godkjente en ny forskrift på torsdag denne uken, som gjør det mulig å droppe munnbindet utendørs, så lenge du kan overholde en avstand på minst 1,5 meter fra de rundt deg.
De nye reglene trådte i kraft i dag, 26. juni.
Den nye forskriften erstatter påbudet om munnbind til enhver tid når man er utendørs på offentlig sted. Tidligere måtte man altså ha munnbindet på hele tiden. Med den nye loven er reglene langt mer fleksible, og omfatter ikke bare utendørs bruk.
Brukere av eldrehjem trenger for eksempel ikke å bruke munnbind hvis mer enn 80% av de som bor der er fullvaksinert, noe de aller fleste er. Besøkende og ansatte må fortsatt bruke munnbind.
Det er fortsatt obligatorisk med munnbind når du er innendørs, for eksempel på butikken. Det er det også i kollektivtransporten.
Utendørs er det fortsatt pålagt dersom mange mennesker samles, slik at avstanden på 1,5 meter ikke kan overholdes. Derfor er det viktig at du alltid har med deg munnbind, i tilfelle du havner i en situasjon utendørs der dette skjer.
Bøtene for brudd på reglene starter på 100 euro, men for gjentatte brudd kan de komme opp i 3000 euro i flere regioner i Spania.
Trolig vil påbudet om munnbind innendørs forbli gjeldende i noen måneder til, men nye lettelser kan komme etterhvert som vaksineringen går fremover.
Tidlig i pandemien anså ikke europeiske helsemyndigheter munnbindet som et effektivt tiltak. Etterhvert som nye studier kom til innførte stadig flere land påbud om munnbind, enten på alle offentlige steder, eller der mennesker samles.
Når det også kom forskning, som viste at coronaviruset kan spre seg via luften, og ikke bare via dråper, ble munnbindet ansett som enda viktigere for å begrense smittespredning.
Det europeiske smittevernbyrået ECDC endret sine kriterier 8. april 2020, da de for første gang innrømte at munnbind kan ha en viktig rolle for å hindre smitte. To dager senere anbefalte det spanske Helsedepartementet munnbind i kollektivtransporten og innendørs.
Bekymret over smittesituasjonen
På Kanariøyene ble det innført et generelt påbud i august 2020.
Endringen i reglene kommer samtidig som det innføres rødt nivå (nivå 3) på Tenerife av øyregjeringen. Dette gjøres fordi smitten har økt kraftig den siste tiden, og innebærer strenge restriksjoner.
På rødt nivå må utesteder stenge klokken 23 og det er kun tillat med servering utendørs.
Smittetrykket på Kanariøyene har økt gradvis over de siste ukene. De siste to ukene har det blitt registrert 105,1 smittede per 100 000 innbyggere på øygruppen, opp fra 75,19 de to foregående ukene.
I går ble 185 nye smittetilfeller påvist på øygruppen, og i dag ble 201 nye tilfeller registrert. For tiden er det 2715 aktive tilfeller.
21 personer er innlagt på intensivavdeling og 95 er innlagt totalt, viser tall fra spesialportalen for coronatall på Kanariøyene, Cvcanarias.com
Tenerife står for 78% av smitten
78,82% av de aktive tilfellene befinner seg på Tenerife, som har 2140 smittede i skrivende stund.
Tenerife har et smittetrykk på 187,7 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
På Gran Canaria er situasjonen en helt annen. Øya har 376 aktive tilfeller og et smittetrykk på 37,87 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
På Tenerife er smittetrenden økende, mens den er synkende på Gran Canaria.