Illustrasjon: Envato Elements

Nå er det billigere å leie på Kanariøyene


Coronapandemien har ført til lavere leiepriser på Kanariøyene, og spesielt i turistområdene er det nå en nedgang i prisene. Stadig flere ferieboliger blir nå leid ut for lengre perioder etter at turismen gikk i dvale på øygruppen, og den økte tilgjengeligheten trekker prisene ned. De siste årene har leieprisene i populære turistområder økt med så mye som 50 prosent.

I perioden 2015-2020 gikk gjennomsnittsprisen for en leilighet fra 492 til 769 for kanariske familier på leiemarkedet, ifølge tall fra Fotocasa. De høye prisene kombinert med høy etterspørsel på ferieleie har ført til alvorlige problemer på leiemarkedet for fastboende.

Størst fall i Las Palmas

Alle de store plattformene for utleie viser den samme trenden, selv om tallene varierer en god del. Idealista.com sier prisene har falt med 4 prosent det siste kvartalet på Kanariøyene, og at fallet var størst i hovedstaden på Gran Canaria. I Las Palmas falt leieprisene med 6 prosent.

Pisos.com har sett et fall på 7 prosent i august sammenlignet med samme måned i fjor. Også her utpeker Las Palmas seg med et fall i leieprisene på 9 prosent.

Tvinges til å senke prisene

Selv om prisene har falt noe er det ingen dramatisk endring foreløpig og til tross for at tilgangen på ledige boliger har økt er fortsatt etterspørselen høy. Mange leger og annet helsepersonell som har kommet til Kanariøyene for å dekke behovet for mer kapasitet i helsesektoren sliter med å finne seg bolig, både på Gran Canaria og Tenerife.

Fallet i prisene betyr ikke at det er spesielt billig å leie på Gran Canaria eller Tenerife. Eiere av ferieboliger krever ofte langt høyere priser enn det vanlige leiemarkedet. Nå er det likevel trolig at flere som tidligere har leid ut på ukesbasis blir tvunget over på langtidsleie, og dermed lavere priser.

Forventer mer betalt

De som eier disse boligene har ofte investert i en høy standard, og dette gjør at de forventer mer betalt. Men leiligheten er ikke verdt mer enn det markedet er villig til å betale for den, og eiere av utleieenheter i turiststrøkene vil trolig merke at de må senke prisene hvis de skal få leid ut boligene nå.

Alle utleieplattformene er enige i at leieprisene på Kanariøyene fremdeles er høye. Ifølge den månedlige leieprisrapporten fra Piso.com er en typisk utleieleilighet på Kanariøyene 89 kvadratmeter stor og koster 828 euro i måneden.

Blant de dyreste i Spania

Kanariøyene ligger på 8. plass over de dyreste regionene i Spania for utleie, bak Madrid (1697 euro per måned), Balearene (1452 euro) og Katalonia (1265 euro). De billigste leieprisene finner man i Extremadura i vest på fastlandet.

Den typiske utleieleilighet i Spania var i august 111 kvadratmeter stor og med en månedspris på 986 euro. Det er en økning i leieprisene på 1,11 prosent sammenlignet med juli, men omtrent på nivå med august 2019 – opp 0,9 prosent.

Boligpriser for salg falt også

Nye takk fra det nasjonale statistiske institutt i Spania, INE, viser også at boligprisene generelt har falt på Kanariøyene sammenlignet med første kvartal i 2020.

En nedgang på 1,1 prosent ble registrert i andre kvartal og et fall på 0,5 prosent i årets første seks måneder.