Siste

Nå starter prisøkningen for alvor på Kanariøyene

Prisøkninger på opptil 20% utelukkes ikke. «


Under coronapandemien har krise etter krise påført bedriftene store økonomiske tap. Marginene har blitt spist opp av økte kostnader for kanariske produsenter. I visse tilfeller har de levert produkter med tap det siste året.

Prisøkningen for kanariske produsenter har steket med 8% i gjennomsnitt. Råvarer har blitt dyrere på grunn av containerkrise, pandemien i seg selv og nå krigen i Ukraina.

Enkelte produktgrupper har fått økte kostnader på opp mot 20% og en dobling i kostnaden for enkelte råvarer har gjort dagens prisnivå umulig å forsvare for produsentene.

Allerede har prisøkningen vært merkbar på lommebøkene til folk. Konsumprisindeksen har steget med 8,4% det siste året, slik Canariavisen skrev om tidligere i april.

Prisene har skutt i været

Leder for industriassosiasjonen på Kanariøyene, Virgilio Correa, forklarer til avisa Canarias 7 at produsenter og industrien på øygruppen ikke har noe valg. Prisene har steget for sektoren siden portforbudet ble innført i mars 2020.

– Noen har unngått prisøkninger mens andre ikke har hatt noe valg, fordi prisene på råmaterialer har skutt i været. sier han til avisa.

Det er ikke bare råvarer som har blitt dyrere. Strømprisen har nesten tredoblet seg og fører til økte kostnader som rammer industrien spesielt hardt.

Frakt av varer fra Kina har blitt så dyrt at produkter som plastikk, innpakning og deler til elektronikk har vært vanskelig å oppdrive.

Vanskelig situasjon

Pedro Ortega er direktør for en av øygruppens største matvareleverandører, Pastas La Isleña. Han sier situasjonen er enestående.

– Vi har hatt et sorgfullt år. Aldri før har vi vært i en situasjon der alt stiger samtidig, uten noen måte å kompensere for prisstigningen, sier han til Canarias 7.

Siden 2020 er det produsentene som har bært den største kostnaden, ifølge Ortega. De har ofret marginer i tro på at situasjonen var midlertidig.

Hveteproblemer

– Vi har betalt dobbel pris for råmaterialer til pasta i flere måneder, som består av hvete.

En av Europas største eksportører av hvete er nettopp Ukraina, der krigen fortsatt herjer. Landet har innført eksportforbud for rug, bygg, bokhvete, hirse, sukker, salt og kjøtt ut året, ifølge Reuters.

Rammer spesielt Kanariøyene

Situasjonen på Kanariøyene er i tillegg spesiell, på grunn av den lange avstanden til fastlandet, påpeker direktøren for Pastas La Isleña.

For øygruppen betyr det at man alltid må ha et større lager av varer for å møte kriser som transportstreik, noe hele industrisektoren fikk merke godt for bare uker siden, under en slik streik.

– Vi nådde smertegrensen men vi sluttet ikke å selge pasta og sviktet ingen, sier direktøren til avisen. Selskapet hans gikk fire uker uten leveranser fra fastlandet.