Siste
Vulkanutbruddet på La Palma i 2021. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Nei, et nytt vulkanutbrudd er ikke nært forestående på Kanariøyene

I en nylig publisert artikkel fra Dagbladet hevdes det at eksperter og lokalbefolkning frykter et nytt utbrudd fra vulkanen Cumbre Vieja på La Palma etter en økning i seismisk aktivitet.


Artikkelen fra Dagbladet nevner også at krateraktiviteten har blitt mer intens, noe som kan indikere at magma beveger seg mot overflaten, og at myndighetene allerede utarbeider sikkerhetstiltak.

Kilden Dagbladet har brukt, er en artikkel fra avisa El Espanõl, som opererer med lignende og skremmende overskrifter.

Men hvorvidt denne påstanden stemmer, krever en gjennomgang av oppdaterte vitenskapelige data og ekspertuttalelser fra pålitelige kilder.

Påstand: Eksperter slår vulkanalarm på La Palma

La oss sammenligne Dagbladets påstand med informasjon fra tre ulike kilder på Kanariøyene, inkludert uttalelser fra vitenskapelige eksperter og offisielle myndigheter. 

Her finner vi hovedsaklig to viktige autoriteter: Det vulkanologiske instituttet på Kanariøyene og Det nasjonale geologiske institutt i Spania. 

La Provincia rapporterer at Nemesio Pérez, direktør ved Involcan, kategorisk avviser at det er noen tegn til at Cumbre Vieja, vulkanen på La Palma som hadde utbrudd i 2021, er i ferd med å få et nytt utbrudd.

Han uttaler at data fra de permanente overvåkingssystemene ikke gir noen indikasjoner på at et nytt utbrudd er nært forestående.

Pérez legger også vekt på at monogenetiske vulkaner som Cumbre Vieja vanligvis ikke har flere utbrudd etter at en utbruddsfase er avsluttet.

 

Denne informasjonen står i sterk kontrast til påstanden om økt risiko for utbrudd fra Dagbladet.

Ifølge en annen kanarisk avis, Canarias Ahora, bekrefter både Carmen López fra det nasjonale geologiske instituttet og Nemesio Pérez fra Involcan, at det ikke er noen vitenskapelige tegn som tyder på et nytt utbrudd.

De understreker at de overvåker situasjonen kontinuerlig, og at alt arbeid knyttet til overvåking av gassnivåer gjennom CO2 Alert-programmet på øya har som formål å sikre innbyggernes sikkerhet.

Påstander om et nytt utbrudd blir direkte misvisende, og er skadelig for både befolkningen og turismen, påpekes det. 

 

Nyhetsbyrået EFE har også meldt om saken. Under en pressekonferanse der EFE deltok før helgen,  gjentok Pérez og López at det ikke finnes noen vitenskapelige tegn på et nytt utbrudd.

Det ble også lagt vekt på at overvåkingssystemene som er på plass, gjør de mest utsatte områdene på øya til noen av de sikreste i verden, spesielt med hensyn til CO2-konsentrasjoner i lufta. 

I følge både El Dia og andre lokale medier, er de økte CO2-utslippene i La Bombilla og Puerto Naos en naturlig del av den post-eruptive fasen, altså tiden etter et utbrudd.

Disse gassene ble registrert allerede tre uker før utbruddet i 2021 var over, og de vil fortsette å være en del av landskapet i årene fremover. 

– Slike overskrifter gjenspeiler ikke den nåværende virkeligheten nøyaktig og mangler støtte fra det vitenskapelige miljøet og de som er ansvarlige for beredskapshåndtering, skriver Det vulkanologiske instituttet Involcan i en pressemelding, som ble publisert forrige onsdag. 

Dette kan, ifølge Involcan, føre til misforståelser og mistillitt blant befolkningen. 

Ikke ufarlig

Selv om Involcan altså understreker at et nytt utbrudd ikke er nært forestående, kan CO2 som lekker ut av bakken utgjøre en trussel for innbyggerne på øya. 

Dette skjer når gassen samles opp i kjellere og hjem. 

Det var slike avgasser som førte til økt beredskap, for å kunne evakuere innbyggere hvis nivåene kom over trygge grenseverdier, påpeker Involcan. 

Konklusjon: Falsk alarm

Påstandene som er utgitt av El Español, og gjengitt av Dagbladet, er altså helt feil, ifølge kanariske forskere på bakken. 

Vitenskapelige institusjoner som Involcan og IGN avviser at vulkanen er i ferd med å få et nytt utbrudd.

Det er derfor ikke grunnlag for å hevde at eksperter «slår vulkanalarm» på La Palma.

Oppdatering: Dagbladet har moderert og oppdatert sin artikkel i rettelsesloggen etter at Canariavisen publiserte sin faktasjekk.