Siste
IKKE GRØNT: Nei, Gran Canaria er ikke "grønt" på verken EU eller Norges smittekart. Når det snakkes om at Gran Canaria nå er grønt er det lokale regler på øygruppen det vises til. Grafikk: Folkehelseinstituttet (se hele kartet lenger ned i s

Nei, Gran Canaria er ikke grønt for norske reisende


De siste dagene har det florert av innlegg på Facebook som hevder at Gran Canaria nå er «grønt», og at det bare er å bestille ferieturen. Dette er misvisende informasjon som har blitt delt i sosiale medier etter at Gran Canaria fikk grønt lys hos kanariske myndigheter.

Etter at Gran Canaria fikk grønt lys hos kanariske helsemyndigheter har vi mottatt hele 38 e-poster med spørsmål på et døgn.  I lys av de siste dagers misforståelser og feilinformasjon tenkte vi det er greit med en oppklaring rundt hva som gjelder for norske reisende som vil til Gran Canaria, og hva dette «grønne lyset» egentlig betyr.

Innlegg som dette har bidratt til full forvirring i sosiale medier. Også relativt kjente artister og personer med mange følgere i norske og britiske miljøer på øygruppen har delt innleggene. 

Grønt lys

Påstandene som har florert i sosiale medier de siste dagene går ut på at Gran Canaria nå er «grønt». Den korte versjonen er at dette ikke har noe som helst å gjøre med verken EU eller Norges reiseråd for Spania eller Kanariøyene.

Det «grønne lyset» er en del av fargesystemet som benyttes av kanariske myndigheter for å definere hvilke regler som skal gjelde på øyene.

Det fungerer slik:

Dersom en øy overstiger 50 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 7 dagene innføres rødt lys. Det samme innføres hvis en kommune på en øy overstiger 100 smittetilfeller per 100 000 innbyggere med over to urelaterte tilfeller og en økning på over 10 prosent i smitten de siste to ukene.

Det betyr at en del ekstra strenge regler innføres for en bestemt tidsperiode på den øya.

Det legges blant annet begrensninger på åpningstider i utelivet, hvor mange mennesker som kan samles og hvilke arrangementer som kan avholdes. Du kan lese mer om hvilke regler som gjelder på Kanariøyene her. Hvis du ønsker å se hvilke restriksjoner og farger som gjelder på øyene nå er oversikten over dette å finne her (på spansk).

Gran Canaria har hatt rødt lys en god stund nå, men etter bedringer i smittetallene har øya nå fått grønt lys fra 18. oktober. Tenerife har imidlertid rødt lys frem til 23. oktober.

Spania, inkludert Kanariøyene, er rødt på EUs kart også. Kilde: https://reopen.europa.eu/en/map/ESP/2002

Ikke et reiseråd

Systemet med trafikklys som er innført av kanariske myndigheter har absolutt ingenting å gjøre med EU eller Norges reiseråd. Mange av påstandene som har blitt spredd på Facebook hevder rett ut at Gran Canaria nå er grønt, og at det bare er å reise. Det kan gi inntrykket av at norske og europeiske myndigheter har gjort Gran Canaria grønt på sine reisekart. Det stemmer ikke.

Både det norske og EU sitt kart maler Kanariøyene tydelig rødt. For deg som nordmann betyr det karantene når du kommer hjem og at reiseforsikringen ikke dekker deg som normalt. Du kan lese mer om hva de forskjellige forsikringsselskapene dekker og ikke dekker i røde land her.

Områder som er omfattet av karantene ved innreise til Norge fra 17. oktober 2020. Regjeringens råd er å unngå alle ikke-nødvendige reiser til utlandet. Rød farge = høy smittespredning og du må i karantene ved innreise til Norge. Gul farge= økt risiko, du må ikke i karantene ved innreise til Norge, Rød farge skravert = ikke evaluert eller ikke tilstrekkelig data om smittespredning, du må i karantene ved innreise til Norge. Norge er merket grått på kartet fordi det ikke er gjenstand for vurdering av råd for internasjonale reiser. Folkehelseinstituttet

Reise likevel?

Vil du likevel reise til Gran Canaria eller de andre Kanariøyene nå er det likevel ikke slik at dette er ulovlig. UDs reiseråd er nemlig nettopp det: et råd.

Men det betyr at du bør ta ekstra forholdsregler, slik som å sørge for tilstrekkelig forsikring. Helfo-kortet gjelder i Spania, også for coronarelatert sykdom. Det samme gjør denne helseforsikringen. Kanariøyene har også innført en egen, gratis coronaforsikring som dekker turister hvis de skulle bli smittet mens de er på øyene.

Det er ikke slik at vi anbefaler noen å reise nå. Det må være opp til hver enkelt å vurdere sin egen situasjon – men det er utrolig viktig at denne vurderingen blir gjort med faktabasert informasjon til grunn.

Oppsummering

Er Gran Canaria grønt for nordmenn? Nei. Men smittenivået på øya er nå så lavt at kanariske helsemyndigheter mener de ekstra strenge tiltakene ikke er nødvendige for øyeblikket. Det gjør at Gran Canaria nå har fått «grønt lys» av lokale myndigheter, slik at de aller strengeste reglene ikke lenger gjelder på Gran Canaria. Det kan imidlertid endre seg dersom det blir endringer i smittesituasjonen.

De norske reiserådene gjelder fremdeles for hele Spania, inkludert Kanariøyene. Landet er rødt på Folkehelseinstituttet sitt smittekart.

Ikke la dine venner tro på falsk eller misvisende informasjon. Del denne saken.