Boligkjøp av utlendinger blir ikke forbudt på Kanariøyene. Foto: Envato Elements

Nei, Kanariøyene forbyr ikke boligsalg til utlendinger

De siste dagene har det florert med påstander om at Kanariøyene skal forby utlendinger å kjøpe feriebolig på Kanariøyene.


De siste dagene har mange norske boligeiere på Kanariøyene vært bekymret. Etter at enkelte norske medier har omtalt et forslag fra en politiker i partiet Nueva Canarias for et «forbud», har mange tatt kontakt med både Canariavisen og ulike meglere som driver sør på Gran Canaria. 

Påstanden er at partiet Nueva Canarias fremmer forslag om å forby boligsalg til ikke-fastboende utlendinger, fordi økende boligpriser presser de lokale ut av boligmarkedet.

Et slikt forslag ville i så fall rammet mange nordmenn som har feriebolig på Kanariøyene, hvis det ble innført. 

Men stemmer dette? 

– Det er ikke korrekt. Nueva Canarias ønsker å utrede effektene av at ikke-fastboende eier en del av de faste eiendommene i turistområdene, forteller Sunniva Torset til Canariavisen. 

Hun er utdannet norsk jurist med cand.jur- grad og eier og driver meglerfirmaet Real Invest Gran Canaria i Arguineguín.

Også direktøren for sørsidens største megler, Cardenas, sier konkret at påstanden om et forbud ikke stemmer. 

– Det stemmer ikke. Et medlem av partiet Nueva Canarias har bedt om en studie rundt konsekvensene av boligkjøp gjort av ikke-fastboende for å planlegge boligpolitikken på lang sikt. Det inkluderer både utlendinger og spanjoler fra andre deler av Spania, sier Carolina Garcia Chagrin til Canariavisen. 

Ikke gjennomførbart

Partiet har ytret ønske om dette overfor kommisjonen for demografiske utfordringer. I debatten har de pekt på land som Danmark og Balearene i Spania, der en lignende debatt har foregått. 

Torset i Real Invest Gran Canaria tror ikke en slik regulering lar seg gjøre, fordi det blir vanskelig å skille mellom fastboende og ikke-fastboende. I tillegg står EU-lovverket i veien for et slikt forslag.  

– Vilkårene ville ha vært en utfordring. I tillegg ville det være en utfordring å avgrense områdene dette eventuelt skulle gjelde for. En slik lov ville dessuten måtte vedtas i parlamentet med flertall. Det er meget høy sannsynlighet for at en slik lov ville ha blitt påklaget av EU-kommisjonen og til syvende og sist ville EU-domstolen komme inn i bildet, sier Torset. 

Hun påpeker at det skal være fri flyt i EU.

– Det skal være fri flyt av personer, varer, tjenester og kapital innenfor EU. Man har rett til å velge bosted fritt og skal ikke diskrimineres pga. nasjonalitet. Min konklusjon er at det ikke ville være lovlig å begrense kjøp av eiendom til residente.

Også Carolina Garcia Chagrin sier ekspertene mener slike reguleringer ikke er gjennomførbare. 

– Etter debatten på Balearene har flere jusseksperter allerede sagt at slike tiltak ikke er gjennomførbare nå, sier hun til Canariavisen.  

Partiet Nueva Canarias har altså ikke fremmet forslag om et konkret forbud mot boligsalg til utlendinger. De har derimot fremmet et forslag om at konsekvensene av økt boligsalg til utlendinger bør utredes, fordi dette får boligprisene til å stige, noe som går ut over lokalbefolkningen. 

I en artikkel i avisa Canarias Ahora, står det at Nueva Canarias ikke har spesifisert hva de ønsker, men at de har trukket frem eksempler fra Mallorca, der partiet Més per Menorca har foreslått å «forebygge at ferieboliger spiser opp boligmarkedet for fastboende».

Et lite parti

Det er også viktig å påpeke at partiet Nueva Canarias kun har fem av 70 seter i det kanariske parlamentet, ifølge Wikipedia. De er en del av regjeringssamarbeidet, sammen med PSOE, Sí Podemos Canarias  og ASG. 

Redde kunder

Som følge av påstanden om et forbud har mange tatt kontakt med Torset denne uka. De frykter at det blir forbudt å selge boliger til utlendinger. 

– Dessverre så har jeg fått telefonsamtaler fra bekymrede kunder som er redde for at de ikke lenger får solgt eller kjøpt sin eiendom på Gran Canaria. De trenger altså ikke å være bekymret. Det er ingenting som er forandret, konstaterer hun. 

Dansker og nordmenn betaler mest

Som Canariavisen skrev om i oktober, stod utlendinger for nesten halvparten av boligkjøpene på Kanariøyene i årets første seks måneder, ifølge øyregjeringen. 

Av utlendingene var det tyskerne som kjøpte desidert flest boliger uten å være fast bosatt på øygruppen. De stod for 25% av alle kjøp hos ikke-residenter, etterfulgt at briter med 12%.

Utlendinger bruker i gjennomsnitt 2195 euro per kvadratmeter. Det er en økning på 13,1%, sammenlignet med i fjor. 

På nasjonalt nivå viser tallene at det er danskene som bruker mest penger på bolig, med et gjennomsnitt på 2870 euro per kvadratmeter. 

Nordmenn følger tett på med 2701 euro per kvadratmeter. Sammenlignet med samme periode i fjor brukte nordmenn 21,5% mer. 

 

 

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.