Det er lite trafikk på kanariske lufthavner for tiden. Foto: Aena

Nei, Spania har ikke stengt grensene, men restriksjoner gjelder


De siste dagene har det kommet mange spørsmål om Spania og innreise. Etter at Dinside.no og senere også ABC Nyheter publiserte saker som kan gi inntrykket av stengte grenser bestemte vi oss derfor for å sjekke om denne påstanden egentlig stemmer. Er det slik at Spania har stengt grensene for turister?

ABC Nyheter skriver 24. januar: «Flere nordmenn har allerede startet planleggingen av årets sommerferie. Men de som ønsker å tilbringe ferien i Spania må forberede seg på stengte grenser

DinSide.no skrev «Statsminister Pedro Sánchez uttalte tirsdag denne uka at landets turisme avhenger av framdriften i vaksineringen mot covid-19, skriver spanske myndigheter på sine nettsider, og at de ønsker å vaksinere 70 prosent av befolkningen før de åpner opp

Canariavisen har kontaktet både DinSide.no og ABC Nyheter. Dinside har foreløpig ikke svart på vår henvendelse, men har oppdatert sin sak. 

ABC Nyheter skriver til oss på e-post søndag kveld at de har hentet opplysninger fra flere kilder, som alle ser ut til å referere Euro Weekly, men viser også til en sak fra The Independent som omtaler uttalelser fra turistminister Reyes Maroto som forklarer at man ønsker en gradvis åpning fra våren av. Også ABC sier de vil oppdatere sin sak.

Dinside.no har søndag kveld publisert en oppdatering i sin sak, der de skriver:

«Oppdatert: I en tidligere utgave av denne saken fremstod det som at Spania er stengt for turisme. Det stemmer ikke. Statsminister Sánchez sikter til at landet vil være bedre rustet til å motta utenlandske turister og kan avholde en mer normal turistsesong når flere er vaksinert, men landets grenser er åpent for reisende

Saken fortsetter under annonsen.
 

Ingen informasjon på offisielle nettsider

Til tross for påstander om stengte grenser i norske medier finnes det ingen informasjon om dette på offisielle nettsider.

Det som stemmer er at statsminister Pedro Sánchez talte under konferansen i Verdens turistorganisasjon UNWTO, der han blant annet sa:

–  Vi åpner allerede veien for gjenopprettelse med det første trinnet: å lede vaksinasjonsprosessen. Gjenoppretting av turisme begynner med vaksinasjon. Total og massiv, sa Sánchez.

Han fortsatte med å snakke varmt om hvor effektive Spania er til å vaksinere befolkningen, og påpekte at han tror 70% av befolkningen må være vaksinert før turismen tar seg opp.

– Bare massevaksinering vil være veien til normaliteten vi ønsker, sa Sánchez under konferansen i UNWTO.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Statsminister Sánchez nevnte ingenting om å stenge grensene, men han sa: 

– Regjeringen jobber hardt for å vaksinere så raskt som mulig, for å nå målet om 70% innen slutten av sommeren, som vil tillate Spania å være gradvis bedre forberedt på å ta imot internasjonale turister.

Konsteksten for denne talen er viktig. Statsministeren snakket her om de økonomiske utsiktene og ikke minst mulighetene for at turismen vil ta seg opp til sommeren takket være vaksinering. Stengte grenser var det altså ikke snakk om.

Hvilke restriksjoner gjelder?

Ifølge nettsiden til spanske helsemyndigheter er det likevel en hel del restriksjoner som gjelder. Alle reisende over 6 år fra risikoområder må kunne fremvise en negativ coronaprøve ved innreise. Denne må være tatt når det er mindre enn 72 timer til man lander i Spania.

Du kan se listen over risikoland som oppdateres hver 15. dag her, og i saken finner du også mer informasjon om de spesifikke kravene denne testen må oppfylle.

Det er også påkrevd å fylle ut et helseskjema i appen Spain Travel Health. Når man har fyllt ut skjemaet, som må gjøres tidligst 48 timer før ankomst, får man en QR-kode. Denne skal skannes ved innreise, og bidra til bedre smittesporing. I appen blir man også bedt om å bekrefte at man har en negativ coronaprøve.

Dette bekreftes av EUs reiseportal, Reopen.europa.eu, som omtaler de samme restriksjonene. Heller ikke her står det noe om stengte grenser mot EU og reisende fra Schengen-land, og de samme restriksjonene og kravene om coronatest og helsekjema er omtalt der.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Kan endre seg på kort varsel

Det står ingenting på offisielle nettsider om at grensen inn til Spania er stengt eller at den skal bli stengt i nærmeste fremtid. Som med alle smitteverntiltak i disse tider, kan dette imidlertid forandre seg på kort varsel. Derfor er det viktig å holde seg oppdatert på myndighetenes nettsider.

Du finner også mer informasjon om innreise og restriksjoner på nettsiden til Spain Travel Health, men heller ikke her står det noe om stengte grenser.

Stengt for britene

Det gjelder imidlertid ekstra strenge restriksjoner på innreise fra Storbritannia, og Spania har i likhet med en rekke andre land innført reisestopp for britene.

Foreløpig gjelder dette frem til 2. februar 2021, ifølge britiske myndigheter. Disse innreiserestriksjonene gjelder altså for briter – ikke nordmenn.

Det står heller ingenting om stengte grenser i den offisielle pressemeldingen som omhandler statsministerens tale under konferansen med UNWTO.

ABC Nyheter henviser til et sitat som ifølge Sky News kommer fra Sánchez: 

– Mot slutten av sommeren, når om lag 70 prosent av befolkningen er vaksinert, kan vi gradvis forberede oss på å ønske internasjonale turister velkommen igjen.

Dette sitatet er ikke å finne i saken fra Sky News som artikkelen på ABC Nyheter linker til.

Følgende står det derimot i saken fra Sky News:  

«Han sa landet «gradvis» vil forberede seg til å ønske internasjonale turister velkommen når 70% av Spanias befolkning har blitt vaksinert, som er forventet å skje innen slutten av denne sommeren, skriver lokale nyhetssider inkludert Euro Weekly News».

Saken fortsetter under annonsen.
 

Turistministeren oppklarer

Sitatet som har blitt gjentatt av flere medier har av mange blitt tolket som et budskap om at grensene inn i Spania er stengt.

Spanias turistminister Reyes Maroto gikk på fredag ut med en oppklaring rundt dette, og forklarte at dette handler om å gjenopprette trygge reiser:

– Vår prioritet i 2021 er å gjenopprette turistaktiviteten og å gjenopprette trygg global mobilitet så raskt som mulig, sier turistministeren ifølge EuroNews.

Også The Telegraph (betalingsmur) har publisert denne presiseringen.

Turistministeren forklarer til avisen at de jobber for et felles rammeverk som kan gjenopprette internasjonale reiser til sommeren.

Videre sier Maroto:  

– Vi jobber med å vedta et felles rammeverk for forutsigbar handling, for å gi tillit til turister, og vi håper at internasjonale reiser vil gjenopptas på slutten av våren,  og spesielt til sommeren, og at folk vil velge Spania, sier turistministeren.

Konklusjon

Spania har ikke stengt sine grenser. Det er innført restriksjoner som pålegger reisende å avlegge negativ coronaprøve, og et helseskjema må fylles ut før man ankommer. Ingen offisielle kilder hevder at spanske grenser er stengt, eller at norske turister må belage seg på stengte grenser.