Siste
Foto: Ministerio del Interior

Nekter å sende migranter til fastlandet


Den spanske innenriksministeren, Fernando Grande-Marlaska, kunngjorde i går at regjeringen ikke vil sende migranter fra Kanariøyene til fastlandet, til tross for den pågående migrasjonskrisen som har rammet øygruppen hardt. Årsaken skal være at regjeringen ikke ønsker å la Kanariøyene bli en ulovlig inngangsport for migrantene til Europa.

Grande-Marlaska kom med denne kunngjøringen under sitt besøk i den marokkanske hovedstaden Rabat, hvor han nok en gang forsøker å få på plass et bedre samarbeid mellom Spania og Marokko. Ønsket er at hjemsendelser kan skje raskere hit, ettersom over halvparten av migrantene kommer fra Marokko.

Vil forebygge ulovlig innvandring

Da han fikk spørsmål om en mulig overføring av migranter fra Kanariøyene til Spania ville han ikke svare direkte på dette.

– Når vi snakker om overføringer til fastlandet, sier jeg at vi må kjempe mot ulovlig innvandring og forebygge at ulovlige ruter til Europa får danne seg.

Han understreker at denne innvandringspolitikken gjelder for hele EU, og ikke bare Spania.

Overføringen av migranter fra Kanariøyene til fastlandet har gjentatte ganger blitt forespurt av både kanariske myndigheter og statsministerens regjeringspartnere i partiet Unidos Podemos.

Marlaska påpekte også at innvandringspolitikken er omfattende, og innebærer samarbeid med avreiseland, kriminalitetsbekjempelse og returer av migranter til deres hjemland. Overfor pressen var han klar på at de med et beskyttelsesbehov skal gå foran, men ikke alle som ankommer landet på ulovlig vis.

Ministeren ville ikke gå nærmere inn på om det nå er en avtale på plass med marokkanske myndigheter, til tross for gjentatte spørsmål om dette.

– I opprør

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, kunngjorde på en pressekonferanse tidligere i går at han vil legge frem en plan for sentrale myndigheter, som innebærer bedre overvåkning og et ønske om at andre regioner i landet skal ta imot migranter fra Kanariøyene.

– Kanariøyene snur seg i opprør. Vi aksepterer ikke at Kanariøyene skal ta vare på 100% av menneskene som ankommer øyene. Det er gode nyheter at andre administrasjoner stiller opp for en solidarisk fordeling, sa Torres.

Han takket regioner som Valencia, Extremadura og Castilla y León for at de har sagt seg villige til å ta imot enslige mindreårige. Det er for tiden 2000 enslige mindreårige migranter på Kanariøyene, og disse blir ivaretatt av regionsmyndighetene og ikke staten.

Han gjorde det klart under pressekonferansen at han stiller seg i opposisjon til alle som vil stå i veien for hjemsendelser og at andre regioner tar sin del av ansvaret.

– Mer komplisert

– I september 2019 kunngjorde jeg at flere båter ankom. Så kom pandemien og gjorde alt mer komplisert, blant annet fordi de ikke kunne sendes til fastlandet eller hjem. Det som skjedde i Arguineguín, med feilene som ble gjort der, må forklares, for det kan ikke skje igjen, og det skal ikke skje igjen, sa Torres.

Torres kunngjorde at det til nå har kommet rundt 19 000 migranter, og at det har kostet mer enn 20 millioner euro de siste månedene. Ser man på alle ankomstene det siste året er dette tallet nærmere 70 millioner euro. Dette er penger som har gått ut av budsjettene på Kanariøyene.

– Det handler ikke bare om tall. Situasjonen er mer alvorlig fordi vi kunne deportere i 2006. Nå hindrer pandemien oss fra å gjøre det samme. Nå er omstendighetene verre, sa Torres.