Nekter fremdeles å vurdere enkeltregioner i Spania

Norske myndigheter sier også nei til nesten alle forslag fra EU omkring reiseråd og tiltak.

Foto: Borgos Foto AS/Regjeringen

Av Leo Lunde
Publisert 11. november 2020 kl. 14:34

Av Leo Lunde
Publisert 11. november 2020 kl. 14:34

Norske myndigheter har besluttet at de ikke vil følge etter EU når det gjelder sine reiseråd og restriksjoner.

I høst vedtok EU et nytt sett med reiseråd og et fargekart som skulle gi mindre forskjeller i hvordan reiserådene fra hvert medlemsland skulle se ut. Norge har derimot bestemt seg for å ignorere nesten alle forslagene fra EU. Likevel er de med på en litt mindre streng definisjon av hva som gjør et land rødt.

På norske myndigheters smittekart blir likevel endringene ganske så umerkbare. Den eneste forskjellen er at to regioner i Finland går fra rødt til gult på FHIs smittekart. Det har uansett lite å si for deg som reiser i praksis, ettersom Norge fortsatt krever at du må i karantene – uavhengig av om landet er gult eller rødt.

Vurderer ikke regioner

Norge sier med dette nei til å innføre grønne regioner med fri bevegelse til og fra disse uten karantenekrav. Norge sier også nei til å vurdere enkeltregioner i EU-land, slik mange har ønsket. Dermed fortsetter de å vurdere Spania under ett, til tross for store forskjeller i smittetrykket mellom for eksempel Madrid og Kanariøyene. Øygruppen har for tiden mindre smitte enn i Norge, men er fortsatt regnet som rødt av norske myndigheter på grunn av dette.

Norske myndigheter har kun lagt til rette for regionsvurderinger i Danmark, Sverige og Finland.

Løsner litt på krav om antall smittede

Dette er endringene i kriteriene fra norske myndigheter: 

I dag blir en region eller et land  rødt hvis de har over 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, eller hvis over fem prosent av testene slår ut positivt.

Med de nye kriteriene blir det land som har over 25 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, eller som har over fire prosent positive tester, røde. En litt strengere prosentgrense for coronaprøver, men litt mindre streng på antall smittede, med andre ord.

I praksis betyr dette lite for deg som reiser. Det blir litt høyere grense for når et land blir rødt, men det meste er allerede rødt fra før. Du må fortsatt i karantene om du kommer fra et rødt land.

Smittesituasjonen

I Norge er det nå 124,4 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Trenden er stigende, ifølge VGs oversikt.

På Kanariøyene er det 82,29 smittede per 100 000 de siste 14 dagene, ifølge spesialportalen for coronatall på øygruppen, Cvcanarias.com 

Dermed er det altså lavere smittetrykk på Kanariøyene enn i Norge.

Fjernet all grønnfarge

Norge fjernet like godt all grønnfarge fra sitt smittekart tidligere i år, for å gjøre det helt klart at det ikke var noe grønt lys for utenlandsreiser. EU ønsker flere åpne grenser og mer fri reise mellom medlemslandene, og har derfor utviklet egne kriterier som medlemslandene kan bruke for å vurdere hvilke land som bør bli grønne. Men noen grønnfarge på det norske kartet får du altså ikke se i nærmeste fremtid, og det har helseminister Bent Høye vært meget klar på.

– Vi gjeninnfører ikke fargen grønn, sier helseminister Bent Høie til VG.

Han utelukker likevel ikke endringer senere.

– Jeg utelukker ikke at vi kommer til å gå over til regionale vurderinger for andre land på et senere tidspunkt, sier helseministeren.

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!