Siste
Foto: @ujcecanarias

Nektet å gå av bussen da de kom til ny leir på Tenerife


De rundt hundre første migrantene ble sendt til den nye leiren i Las Raices i La Laguna på Tenerife på fredag.

På lørdag ble flere migranter trolig flyttet fra Puerto Rico til leiren, som er bygd på et militært område i fjellene på Tenerife. Rundt 200 migranter er flyttet fra Gran Canaria til Tenerife den siste tiden, skriver La Provincia.

Inkluderings og innvandringsminister José Luis Escrivá har i et innlegg på Twitter forsøkt å fremme leiren som en positiv endring, til tross for at forholdene ved mottaket har møtt mye kritikk.

– Vi fortsetter å følge planen for Kanariøyene. Etter åpningen av León-skolen og Canarias 50-basen på Gran Canaria, står Las Raices på Tenerife nå til tjeneste som midlertidig mottak for migranter, skriver ministeren på Twitter.

Nektet å gå av bussen

Til tross for ministerens positive vinkling nektet flere av migrantene å gå av bussen da de ankom leiren. Det regnet kraftig, og gradestokken viste syv grader celsius i leiren.

Politiet forsøkte iherdig å få migrantene inn i de gamle militærbrakkene, og etter 20 minutter på plassen valgte migrantene til slutt å forlate bussen.

De lave temperaturene i området denne vinteren, de dårlige forholdene med mange mennesker på liten plass, samt beliggenheten langt fra handlemuligheter og sentrum har ført til at leiren får kritikk.

Leiren består i hovedsak av en bygning som er tilpasset for å innlosjere migranter og flere telt.

Demonstrerte før avreise

En gruppe på rundt 30 migranter fra Marokko demonstrerte på lørdag utenfor hotellene de har bodd på til nå i Puerto Rico.

Migrantene ønsker selv å reise til Spania, noe som også fremkom av bannere som ble holdt opp under demonstrasjonen.

«Vi ønsker en løsning for migranter. Vi vil ikke dra til Tenerife. Vi vil ikke dra til Marokko. Vi vil dra til Barcelona og Madrid» sto det skrevet, og lignende slagord ble ropt på arabisk under protesten.

Denne gruppen er trolig blant de som ble sent til Las Raices på lørdag, men dette er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Avsidesliggende

– De har lagt mye innsats i å sette opp telt, men de er ikke i passende stand for å putte folk inn i, sier María som bor i området til La Provincia.

Hun uttrykker også bekymring for regn, kulde og bakken i leiren som allerede er dekt av gjørme.

– De har ingen mulighet til å leve et normalt liv, så langt fra busstopp, fra noe bysentrum hvor de kan utføre aktiviteter, ha kontakt med andre, eller kjøpe det de trenger. Vi synes det er en liten plass for 2400 mennesker, spesielt midt i en pandemi, legger María til.

En aktivist som ønsker å være anonym forteller til La Provincia at han frykter ghetto-lignende tilstander i leiren. Han hevder mange migranter nå foretrekker å klare seg på egenhånd på gata, fremfor å bo i leiren.

– Møter ikke minimumskravene

Professor ved Universitetet i Castilla-La Mancha og forsker på immigrasjonsprosesser Daniel Buraschi har foretatt en inspeksjon fra inngangspartiet til leiren.

– Dette møter ikke minimumskravene for å ta i mot disse menneskene, konkluderer Buraschi.

Regjeringen har ikke ønsket å uttale seg om forholdene i leiren.

Politisk uro

Det er ikke bare migranter og aktivister som reagerer på forholdene i leiren og at migrantene nå kommer fra Gran Canaria til Tenerife. Prosessen har også skapt politisk uro på Kanariøyene.

Øyrådet på Tenerife og byrådet i La Laguna, som begge er styrt av sosialistpartiet PSOE, reagerer, og mener flyttingen av migranter fra en øy til en annen kan føre til uenighet mellom de lokale avdelingene og regjeringen på Kanariøyene, i tillegg til sentrale myndigheter.

– Alternativer

Presidenten i øyrådet på Tenerife, Pedro Martín, sier man må finne alternativer.

– Vi må se etter alternativer på Kanariøyene, på alle øyene, men spesielt på å avlasting fra fastlandet, sa Martín før migrantene ankom i La Laguna kommune.

Kommunen har nå to leirer for migranter; en i Las Canteras-brakkene og en annen i Las Raices.