Nordmann utleveres til Spania etter basketak på Gran Canaria


En norsk mann i 50-årene skal neste uke utleveres fra Norge til Spania. Ifølge NRK ble ikke egne borgere utlevert fra Norge før 1. november 2019.

Mannen ble pågrepet i Oslo 18. januar i år, etter at spansk politi utstedte en europeisk arrestordre.

I Spania er mannen anmeldt for kroppskrenkelse og trusler mot en kvinne i Las Palmas på Gran Canaria. Denne hendelsen skjedde angivelig for ni år siden.

Innrømmer basketaket

Mannen selv hevder sin uskyld og sier anmeldelsen er falsk, men han innrømmer basketaket overfor NRK.

Kvinnen som har anmeldt han hevder ifølge NRK at han rev av henne halve håret og påførte henne store kroppslige skader.

Mannen mener på sin side at politifolkene som kom til stedet vil kunne avkrefte dette. Ifølge han har ikke norsk politi spurt spansk politi om å få en forklaring fra de to tjenestemennene.

– I januar 2012 havnet jeg i et basketak med en dame på Las Palmas, hjemme hos henne. Hun løp ut på gata og ringte politiet som kom veldig kjapt. De så over meg og henne og fant ikke noen tegn på vold, forteller mannen til NRK.

På stedet skal politiet også ha avhørt mannens ekskjæreste som var vitne til hendelsen.

– På bakgrunn av det så spurte de hvilke hotell de skulle kjøre meg til. De kjørte meg dit og ønsket meg godt opphold videre. Bare med streng beskjed om å ikke dra tilbake til det såkalte offeret. Noe jeg ikke gjorde. Jeg var der i ti dager og visste ikke at dette var noen sak i det hele tatt, sier mannen til NRK.

Skal utleveres

Nå har mannen fått beskjed om at han skal utleveres til Spania, der han i så fall må stille for retten, ni år etter at hendelsen fant sted.

Dette skulle etter planen skje torsdag denne uken, men utleveringen ble utsatt da en av betjentene fra spansk politi som skulle hente han ble smittet av coronaviruset.

19. mai blir han utlevert til spansk politi.

Mannen vant første runde i Oslo tingrett. Dette anket politiet til Høyesterett, som avgjorde at vilkårene for utlevering var oppfylt.

Han forklarer til NRK at saken har vært en stor påkjenning. Han frykter nå langvarig varetektsfengsling i Spania.

Norge utleverer egne borgere

Norge inngikk en avtale 1. november 2019 om utlevering av norske statsborgere til andre land i EU.

Norge går heller ikke inn i saken for å vurdere om bevisene er gode nok før en slik utlevering skjer, men lener seg på vurderingen fra domstolene i landet arrestordren kommer fra.

Mannens forsvarer reagerer på at hans klient nå kan utleveres til Spania for en hendelse som angivelig skjedde mens norske borgere fremdeles var beskyttet mot utlevering.

– Vi har prøvd alle rettsmidler og kan ikke forstå at Norge har gitt fra seg sin suverenitet på dette området og aksepterer at spanske myndigheter skal få utlevert norske borgere for handlinger som er begått lenge før den arrestordreloven trådte i kraft. Altså mens norske borgere var beskyttet mot utlevering, sier Brynjar Meling til NRK.