Siste

Norge åpner for reiser til Spania 15. juli


Denne fredagen ble oversikten over hvilke land regjeringen åpner for presentert på en pressekonferanse.

Fra 15. juli opphever Norge reiserådene for en rekke land, inkludert Spania. Det betyr at nordmenn kan reise hit uten å sitte i karantene når de kommer hjem til Norge. Det er også trolig at alle reiseforsikringer vil gi full dekning for de som reiser til godkjente land.

– Nå kan vi heldigvis åpne gradvis igjen. Det tror jeg mange er takknemlig for, de i reiselivsnæringen og alle oss som gleder oss til å reise igjen, sier næringsminister Iselin Nybø.

Listen over godkjente land er utarbeidet av FHI, og baserer seg på kriterier om smittenivå i befolkningen, økningen i antall smittede innenfor en fastsatt periode, og hvor mange som er innlagt på intensivavdeling i landet.

Hvert enkelt land har også fått sitt testregime vurdert, samt hvor godt de er rustet for sporing av smitte og formidling av informasjon til befolkningen.

FHI skal gjøre en ny vurdering av alle land på listen hver 14. dag, og listen kan derfor oppdateres på relativt kort varsel. Hvis smitten blusser opp i et land kan Norge innføre karantene på kort varsel.

Regjeringen gjør det likevel klart at de ikke anbefaler folk å legge ut på reise, selv om UDs reiseråd nå oppheves for en rekke land.

- Vi må være forberedt på en viss økning i coronasmitte når vi åpner, sier fagdirektør i FHI, Frode Forland.

Dette er landene FHI nå åpner for fra 15. juli. Listen over grønne land oppdateres hver 14. dag. Grafikk: Folkehelseinstituttet

Smittesituasjonen i Spania

FHI har åpnet for hele Spania fra 15. juli, men smittesituasjonen på fastlandet er fortsatt så alvorlig at dette raskt kan forandre seg. Kanariøyene har på sin side en meget positiv utvikling, og det har også flere områder langs solkysten i Spania.

Spania har 10,32 smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene, ifølge tall fra det spanske helsedepartementet. Kanariøyene har på sin side kun 1,25 smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere. Med disse tallene er det altså mindre smitte i forhold til folketallet på Kanariøyene enn det er i Norge.

FHI krever færre enn 20 smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere.

Lite innleggelser

I tillegg skal det være mindre enn 0,5 innleggelser på intensivavdeling pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Både Kanariøyene og Spania oppfyller disse kravene med god margin. Det har vært 5 innleggelser den siste uka på fastlandet, men ingen nye på Kanariøyene.

FHI krever også at økningen av påviste smittetilfeller er under 5 prosent innenfor den siste 14-dagers perioden. Her møter Spania på problemer, ettersom det har vært en økning i antall tilfeller på nesten 10 prosent, med 4852 tilfeller de siste to ukene.
Slik gikk reisen til Gran Canaria

Båtflyktninger

I den samme perioden har Kanariøyene kun registrert 27 nye tilfeller de siste to ukene, som er en nedgang fra forrige 14-dagers periode. Det må også understrekes at flertallet av nye tilfeller på Kanariøyene kommer som følge av båtflyktninger som er isolert, og dette regnes derfor ikke som lokal smitte.

47 båtflyktninger har så langt testet positivt for coronaviruset etter ankomst på Kanariøyene. Alle som ankommer blir rutinemessig testet og isolert for å hindre smittespredning.

Totalt har Kanariøyene 69 aktive tilfeller.

Spania tester mange

Spania har testet meget mange innbyggere sammenlignet med andre land. Alle som jobber som lege, sykepleier eller har en annen omsorgsjobb har blitt testet, og alle som får symptomer blir testet.

Ved innreise til landet utføres temperaturskanning og en visuell inspeksjon av passasjerene, og ved mistanke om sykdom blir man testet.

Spania har også utført en massiv testing for antistoffer i april, mai og juni, som viser at rundt 5,2 prosent av befolkningen har hatt coronaviruset. På Kanariøyene har imidlertid 2,3 prosent testet positivt for antistoffer.
Alt du må vite før du reiser til Spania

Blitt bedre på informasjon

Spania har møtt mye kritikk for både sprikende informasjon, plutselige endringer i smittevernreglene, og mangel på kommunikasjon. Dette har bedret seg etterhvert som rutinene har kommet på plass, og smitteverninformasjon er nå på plass på flere språk.

I tillegg har Spania flere skandinaviske og norske medier som dekker situasjonen.

Spania har også fått kritikk for feilrapportering av dødsfall og treghet i systemene for å melde om nye smittetilfeller og dødsfall. Det spanske SSB har kritisert regjeringen etter at de avdekket at antallet døde trolig er langt høyere enn det regjeringen opererer med offisielt. Også assosiasjonen for begravelsesbyråer har kritisert regjeringen etter at de la frem en lignende rapport.

Effektiv digital smittesporing

Spania har gode systemer for smittesporing. I tillegg til krav om at et helseskjema må fylles inn på mobil eller nett før man ankommer, har regjeringen på Kanariøyene i samarbeide med Verdens Turistorganisasjon gjennomført testflyvninger med det nye digitale helsepasset Hi Card +. Det første flyet landet med 180 passasjerer 8. juli på Gran Canaria.

Det jobbes også med en app som skal kunne spore smitte ved hjelp av nærhetssporing av brukere.