Siste
Foto: Canariavisen

Norge opphever globale reiseråd fra 5. juli


Denne fredagen presenterte regjeringen store endringer i reiseråd og regler, som en del av trinn tre i sin gjenåpningsplan.

– Det er på tide å få fart på Norge. Min hovednyhet i dag er derfor at vi nå er klare for å gå til trinn tre, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i dag.

Harmoniserer smittekart

Allerede fra mandag 21. juni skal Norge harmonisere sitt fargekart med EU sitt.

Det betyr at land med under 25 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, som også har en andel positive prøver på under 4%, blir grønne. Da slipper man karantene.

Opphever reiserådet fra 5. juli

Fra 5. juli oppheves det globale reiserådet for nordmenn, og grensen for røde heves land fra dagens 25 smittede per 100 000 innbyggere til 50 smittede.

Dermed slipper man trolig karantene fra en rekke nye land. Foreløpig er land som Italia, Tyskland, Poken. Ungarn, Romania, Bulgaria, Finland, Tjsekkia, Island og Malta under denne grensen, ifølge Flysmart 24.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier til Flysmart24 at han tror det blir økt etterspørsel etter sydenreiser, men at de fleste trolig vil holde seg hjemme til august.

Spania over grensen

Land som Spania og Hellas er derimot over grensen. Spania har 133 smittede per 100 000 de siste to ukene, mens Hellas har 127. Begge er dermed røde, også på EUs reisekart.

I tillegg åpner regjeringen nå for innreise med EUs coronasertifikat fra 24. juni. Disse vil dermed slippe karantene på lik linje med norske borgere som har coronasertifikat, skriver Dagbladet.

Letter på karantenehotellkrav

Endringene betyr også lettelser for de som i dag må på karantenehotell.

Etter faglige råd fra helsemyndighetene endrer regjeringen nå hvem som skal på karantenehotell.

Reisende fra EØS og Schengen skal ikke på karantenehotell, skriver regjeringen i en pressemelding. Reisende fra andre land kan teste seg ut av karantenehotell tidligst tre døgn etter innreise. Mindreårige skal ikke på karantenehotell.

– Karantenehotell er et svært viktig tiltak for å begrense importsmitte.  I tråd med oppdaterte råd fra helsemyndighetene, letter vi nå på ordningen. Fra i morgen vil reisende som kun har oppholdt seg innen EØS og Schengen slippe karantenehotell og vi forkorter lengden på oppholdet for reisende som har oppholdt seg i andre deler av verden., sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Endringene som vil gjelde fra lørdag 19. juni kl. 12:
  • Reisende som de siste ti døgnene før innreise kun har oppholdt seg i land innenfor EØS og Schengen med mindre enn 500 nye smittetilfeller per 100.000 de to siste ukene, unntas nå kravet om karantenehotell.
  • Hovedregelen for reisende som de siste ti døgnene før innreise har oppholdt seg utenfor EØS og Schengen, er at de skal oppholde seg på karantenehotell frem til negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter innreise.
  • Mindreårige skal ikke på karantenehotell