Norsk familie satt i hjemmekarantene på Gran Canaria


En norsk familie bosatt i Arguineguín sør på Gran Canaria har blitt satt i hjemmekarantene.

Alle familiemedlemmene har fått symptomer på coronavirus etter at deres sønn var på en skoletur i Madrid med rundt 50 andre elever i forrige uke. 

Besøkte stor messe

I Madrid skal elevene ha besøkt en større messe i byen som nå har 2000 bekreftede smittetilfeller, før de ankom Gran Canaria igjen søndag kveld. Først etter flere dager ble det innført tiltak etter Madrid-turen. 

– Jeg var litt overrasket over at skolen ikke ga noen som helst informasjon eller satte elevene i karantene, skriver familiefaren på Facebook. 
Les også: Norsk lege på Gran Canaria: – Ikke møt opp på legekontoret

Tre elever testet negativt

Påfølgende tirsdag hadde rundt 12 elever, samt flere lærere blitt syke. Tre av elevene i klassen ble testet på grunn av bekymring for coronaviruset, men disse ble funnet negative.

Den norske gutten som nå er satt i hjemmekarantene sammen med sin familie i Arguineguín har moderate symptomer, og hans foreldre milde symptomer. 

– Vi foreldrene ble syke omtrent med en gang også, dog med mildere symptomer enn vår sønn, men det kan være vi bare ligger litt lengre bak i sykdomsforløpet. 

Livekart over bekreftede tilfeller av coronavirus på Kanariøyene:

Slik bruker du kartet: 

Zoom inn på området du vil vite mer om.

Røde symboler = bekreftet smitte. Klikk på symbolene for mer informasjon om tilfellet.

Tar det med ro

Familiefaren forklarer til Canariavisen denne fredagen at de var forberedt på dette.

– Vi tar det med knusende ro. Da sønnen ble syk skjønte vi tegninga og gjorde storhandel for 2 uker, og har internett og følger med. Sønnen er relativt syk og ligger mest til sengs. At han ikke sitter foran PCen er et tydelig tegn på at han er ganske så syk, men moderat feber og ingenting alarmerende. Vi foreldre er i relativt god form, men blir lett sliten, og liten feber som kommer og går, forteller familiefaren til Canariavisen. 
Les også: Nordmann fikk corona-smittet nabo på sykehus: – Føles ubehagelig

Lang ventetid hos nødtelefonen

Fredag 13. mars bestemte familien seg for å ta kontakt med den dedikerte corona-linjen på Kanariøyene, som satt direkte over til nødtelefonen etter registrering. Selv om de raskt kom gjennom til denne var det lang ventetid hos nødtelefonen. 

– Vi har fremdeles ventet litt med å ta kontakt, men i dag ringte vi corona-linjen (ventetid 2-3 min), og etter registrering ble vi overført til 112, nødtelefonen (ventetid 30-40 min) og ble informert om å holde oss i karantene i 2 uker. Ingen test blir utført. Men de bekreftet at de symptomene matcher helt og holdent, forklarer han. 

Den norske mannen i familien står bak informasjonsgruppen Koronaviruset på Gran Canaria (informasjon og spørsmål) på Facebook, som ble opprettet før sønnen reiste til Madrid. Canariavisen har valgt å ikke identifisere vedkommende i denne saken av hensyn til personvern, men i et innlegg i Facebook-gruppen forklarer han situasjonen.
Les også: Sjømannskirken er stengt på grunn av coronavirus

Symptomer på coronavirus

Familiefaren forteller at symptomene stemmer overens med coronaviruset. 

– Alle symptomer matcher 100% med de som er oppgitt for korona. Lav feber, hoste, svimmel, kribling i brystet, nakkesmerter, blir fort sliten. Alvorlighetsgraden går litt opp og ned.

Coronatelefon

Ved alvorlig sykdom og behov for øyeblikket hjelp, ring nødnummer: 112.

Informasjonstelefon om coronaviruset: +34 900112061

Det er også opprettet en egen snakkegruppe for nordmenn i appen Zello.

Denne kan du laste ned fra App Store eller Google Play.

Deretter må du registrere deg (gratis), før du søker etter kanalen «Koronafast Gran Canaria«.

Når du har kommet inn i kanalen fungerer appen som en walkie talkie. Trykk og hold inne den store knappen for å snakke, slipp den når du er ferdig.