Norsk lege på Gran Canaria: - Ikke møt opp på legekontoret


Det kan høres banalt ut, men dersom du har hoste, feber, tung pust eller andre influensalikende symptomer, er det viktig at du ikke drar til legen.

–Det er viktig at du tar kontakt med ditt legekontor på telefon, og absolutt ikke møter opp på legekontoret, for å forebygge smitte av andre pasienter, samt helsepersonell, opplyser allmennlege Hege Strømsnes ved Det Norske Legesenteret Centro Médico Noruego Gran Canaria i Arguineguín.

Ved alvorlig sykdom og behov for øyeblikket hjelp er det nødnummer 112 som gjelder, og du kan også ringe nødnummer +34 900112061, som er et eget telefonnummer for coronasykdom i Spania.

Følger situasjonen tett

– Når det gjelder situasjonen med coronaviruset så har vi måtte følge med fra dag til dag, og hvordan retningslinjene endrer seg. I lang tid har det vært rolig. Det har vært lite sykdom i Norge, og lite her på Gran Canaria. Da har vi ikke behøvd å være helt i beredskap, med mindre noen har kommet fra Kina eller Italia, forteller hun.

Derimot de siste dagene har viruset bredt seg i Norge, og det er også flere smittetilfeller på Kanariøyene. Dog ganske få sammenliknet med Norge, og mange andre steder.

Hold deg hjemme

Legens generelle råd er å holde seg inne og i ro dersom man er dårlig, som er det samme rådet som gis i Norge, og å oppsøke helsehjelp på telefon ved behov for medisinsk hjelp.

– Vi vurderer hver enkelt situasjon, og er tilgjengelig for pasienter per telefon, og kan også sende medisiner uten at pasientene behøver å komme på legekontoret, opplyser hun.

Forebyggende tiltak

På legesenteret behandler de henvendelse etter alvorlighetsgrad, og vurderer også pasientens symptomer opp i mot om vedkommende har vært på Gran Canaria lenge, eller nylig ankommet.

Generelt er det mindre Coronasmitte på Gran Canaria enn hjemme i Norge, men situasjonen er økende begge steder, og i begge land har det de siste dagene blitt iverksatt en rekke tiltak i kampen mot viruset. Karnevalet sør på Gran Canaria har blitt avlyst for å forebygge ansamling av store folkemengder, mens det i Norge er iverksatt karantene for alle som kommer reisende fra utenfor Norden.

Dette ble iverksatt torsdag 12. februar klokken 18, sammen med en rekke andre tiltak for å bekjempe viruset.

Ikke få panikk Legen påpeker viktigheten av gode råd vi alle kjenner til nå:

– God håndhygiene og å ikke utsette seg for nærkontakt er det viktigste vi kan gjøre, i tillegg vil jeg anbefale folk om ikke å få panikk, råder hun.

Utfordrende flyreise

Strømsnes opplever at noen pasienter ønsker å reise tidligere hjem til Norge enn planlagt, mens andre heller vil være lenger på Gran Canaria.

– I tillegg til god håndhygiene, er det viktig og ikke utsette seg for mange mennesker, og flyreiser er sånn sett utfordrende, og de som har symptomer kan naturligvis ikke reise, forteller hun.

Dersom du er i tvil om du har symptomer som ikke er forenlig med å fly, kan du ta kontakt med legesenteret for vurdering.

– Alle er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på telefon for å få en vurdering. De som er syke kan ikke reise hjem, og det er også viktig at denne pasientgruppen tar kontakt med oss på telefon, og ikke trapper opp på legekontoret, sier hun.

Ved alvorlig sykdom og behov for øyeblikket hjelp, ring nødnummer: 112.

Informasjonstelefon om coronaviruset: +34 900112061

Det er også opprettet en egen snakkegruppe for nordmenn i appen Zello.

Denne kan du laste ned fra App Store eller Google Play.

Deretter må du registrere deg (gratis), før du søker etter kanalen «Koronafast Gran Canaria«.

Når du har kommet inn i kanalen fungerer appen som en walkie talkie. Trykk og hold inne den store knappen for å snakke, slipp den når du er ferdig.