Siste
45-åringen ble pågrepet og mistenkt for terror i Alicante i Spania. Foto: karengoncalvese/Shutterstock

Norsk statsborger tiltalt for terror i Spania

En 45 år gammel norsk statsborger har vært i politiets varetekt i Spania i to år, mistenkt for å ha planlagt terrorhandlinger. Nå er tiltalen klar, melder VG.


En 45 år gammel norsk statsborger har vært i politiets varetekt i Spania i to år, mistenkt for å ha planlagt terrorhandlinger.

Nå står tiltalen klar, ifølge mannens advokat, skriver VG.

Pågrepet i 2022

45-åringen ble pågrepet i Alicante for to år siden, og har sittet i varetekt siden den gang.

Påtalemyndigheten mener mannen har lært seg å utføre terrorhandlinger og har radikalisert seg selv gjennom internett, og at han har spredt jihadistisk propagandamateriale på meldingsappen Telegram.

– Påtalemyndigheten har nettopp lagt frem sin tiltale. De ber om fire års fengsel for det første punktet og tre års fengsel for det andre, skriver mannens advokat, Alicia Moreno Pérez, i en e-post til VG.

Påtalemyndigheten i Spania mener mannen har tilknytting til terrororganisasjonen IS.

Kom til Norge som 14-åring

Mannen kom til Norge fra Irak som 14-åring, og flyttet til Spania i 2021. Ett år senere ble han pågrepet. 

Ifølge VG sier advokaten at mannen har hatt det tøft i varetekt.

– Han føler seg som et offer for et politisk og juridisk system som mener at det å søke informasjon om hva som skjer i sitt fødeland, samt dele den med venner og familie, er et terrorlovbrudd. Han mener selv at han ikke har gjort noe galt, eller skadet noen, og opplever situasjonen som urettferdig, skriver hun i e-posten til VG. 

Moreno Pérez sier til VG at hun vil argumentere for at spansk påtalemyndighet ikke kan straffeforfølge ham for handlinger han begikk før han kom til Spania.

Hun mener også at det å se på, laste ned og dele materiale fra internett ikke er en kriminell handling, og at Spanias terrorlovgivning er for bred og diffus.

Kjent med saken

Utenriksdepartementet bekrefter at de er kjent med saken og at den norske statsborgeren mottar konsulær bistand.

I Norge er det John Christian Elden som er mannens advokat. Han opplyser til VG at PST hevder de ikke hadde noen rolle i saken da 45-åringen ble pågrepet i Spania i 2022. 

PST hadde ingen kommentar til denne saken, opplyser VG.