Foto: Casa Sol i Arguineguín er en av ferieleilighetene til utleie som nå står tomme på grunn av coronakrisen. Foto: Casa Sol

Norske eiere av ferieleiligheter sliter: –⁠ Blir kansellert fortløpende


Norske eiere av ferieboliger til utleie på Gran Canaria opplever at folk avbestiller sine opphold i vinter. Etter en lang sommer med strenge restriksjoner, reiseråd og tomme leiligheter blir det ikke enklere når folk også avbestillinger opphold i vinter.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror vintersesongen blir svak på Kanariøyene på grunn av uforutsigbarhet i reiseråd og smittevern.

– Kanariøyene rammes av at ferie og fritidsmarkedet  i vesentlig grad holder seg i hjemlandet i påvente av at Covid-19-vaksine er tilgjengelig. I tillegg stopper myndighetens uforutsigbarhet omkring reiseråd og karantenekrav interessen for å reise til Kanariøyene. Dette medfører også at flyselskapene kutter helt eller delvis sine flyruter, forklarer Elnæs til Canariavisen.

Løpende utgifter

Grethe Norvoll som eier utleieboligen Casa Sol i Arguineguín sør på Gran Canaria forteller om løpende utgifter og null inntekter.

– Vi hadde leid ut i mai, september, oktober og november, samt januar og februar, og alle er avbestilt. Det er null inntekt og utgiftene ruller og går, forteller Grethe Norvoll.

– Folk er redde

Hun tviler på at den kommende vintersesongen blir særlig mye bedre.

– Jeg håper på nyåret, i januar, februar og mars, at det åpner opp igjen. Men jeg tviler på at folk tør å reise ned. Folk er redde, så det blir vel et år uten inntekt tenker jeg.

Håpet er at 2021 skal føre med seg norske turister til øya igjen. 

– Det er dumt at det blir tomt med null inntekt men dette løser seg i løpet av neste år tror jeg.

72,87% nedgang i overnattinger

På torsdag kunne Canariavisen melde at Spanias svar på Statistisk Sentralbyrå, INE, har publisert sine tall for ferieutleie i august. Rapporten er nedslående. Sammenlignet med august i 2019 falt antall overnattinger med 72,87 prosent i ferieleiligheter.

2 827 919 overnattinger ble registrert i ferieleiligheter i august 2019, mens tallet på overnattinger for august 2020 var helt nede i 767 202.

Norskeide Casa Sol i Arguineguín på Gran Canaria har stått tomt på grunn av mangel på turister. Foto: Casa Sol

 

Kansellerer fortløpende

Kenneth Hage har også merket kanselleringene. Han eier Casa Tauro som består av to feriehus i Taurodalen sørvest på Gran Canaria.

– Det starta jo i mars når det ble som verst her i Norge. Da hadde vi de siste vintergjestene egentlig. De tror hjem tre-fire dager før tiden fordi de ble nervøse for om de i det hele tatt ville klare å komme seg hjem. Det var jo på slutten av vintersesongen, og etter det så har vi hatt to eller tre kanselleringer. En som var i april, og to stykker i sommer, men bortsett fra det er jo denne perioden egentlig veldig stille.

Hage forteller at folk nå kansellerer fortløpende etter hvert som datoene nærmer seg. 

– Vi skulle da hatt noen nå i september igjen og noen i vinterferien, og så er det egentlig fullt belegg hele vinteren. Men de blir kansellert fortløpende etter hvert som de datoene kommer.

Stigmatisering av sydenturister

Hage tror langtidsturistene fortsatt vil reise men at stigmatiseringen av de som reiser på sydenferie nå stopper mange fra å reise. Også karantenetiden tror han påvirker korttidsturistene.

– Jeg tipper det er folk som skal være der hele vinteren, eller flere måneder, men våre gjester er bare korttidsleie. Å ha 10 dagers karantene etter å ha vært borte i fjorten dager er kanskje ikke verdt det. Det er stigmatiseringen, tror jeg. Altså at du reiser bare ikke til syden nå på ferie. Det er liksom den greia pluss at du må i karantene når du kommer hjem, sier Hage.

Casa Tauro består av to feriehus i Taurodalen sørvest på Gran Canaria. Norske Kenneth Hage forteller at kanselleringene kommer fortløpende. Foto: Casa Tauro

 

Hage er også forberedt på at det kan ta lang tid før utleien tar seg opp igjen. 

– Vi pleier å ha mellom 90-100 prosent belegg gjennom hele vinteren, men nå har vi kanskje 40-50 prosent. Normalt ville hele vinteren vært utleid på dette tidspunktet. Det er den ikke. Vi har ikke fått noen flere bestillinger siden mars, så det er egentlig den største påvirkningen. Vi er jo forberedt på at dette kommer til å ta lang tid. Om det tar et år eller to, det er vanskelig å si. Men man må jo bare stå i det.

 
Dette blir Norwegians ruter til Kanariøyene og Spania i vinter
 

Føler seg tryggere på Gran Canaria

I likhet med mange andre huseiere var Hage en tur på Gran Canaria i sommer og forteller at han følte seg tryggere på øya enn i Norge, takket være smitteverntiltakene som er gjort.

– Vi var jo nede en tur i sommer og paradoksalt nok så følte vi oss tryggere der nede enn vi gjorde når vi kom hjem. Der var det jo masker overalt og så kom man inn på Gardermoen så var det liksom ingen som brydde seg, forklarer Hage.

Venter på vaksine

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det kan bli en bedring til sommeren igjen hvis en vaksine kommer på plass raskt.

– Hvis en vaksine er på plass innen de neste 6 måneder og Kanariøyene har god kontroll på Covid-19 situasjonen bør det ligge an til en økning av turister til sommeren 2021, forklarer Elnæs.

For øyeblikket er hele Spania farget rødt av Folkehelseinstituttet og norske myndigheter fraråder alle reiser til landet. Dersom man likevel trosser reiserådene må man i 10 dagers karantene når man kommer hjem til Norge.

Blant regionene med minst smitte i Spania

Smittetrykket på Kanariøyene har de siste ukene vært på vei ned. Ser vi på antallet smittetilfeller de siste syv dagene lå dette på 53,8 tilfeller per 100 000 innbyggere for hele øygruppen på torsdag, ifølge den daglige rapporten fra Helsedepartementet.

Kanariøyene er en av regionene med minst smitte i Spania, sammen med Catalonia med 52,65, Galicia med 49,12 og Valencia med 42,21 smittede per 100 000 innbyggere.