Illustrasjon: Envato Elements/Rhogen

Ny coronatest koster 15 euro og gir svar på 2 minutter


Regjeringen på Kanariøyene har flere alternativer på bordet for å teste turister som kommer til eller forlater øygruppen. Så langt er den såkalte DSA Analyzer-testen fra Rhogen-laboratoriet favoritten.

Den skal oppfylle alle krav til kvalitet og sikkerhet, samtidig som det er den raskeste testen på markedet. Hvis DSA Analyzer-testen blir innført vil det ta kun to minutter å få svar på om man er smittet, og prislappen kommer på 15 euro per test.

Minner om en promillemåler

DSA Analyzer fungerer omtrent som en promillemåler. Dermed trenger man ikke å få en vattpinne opp i nesa for å teste seg, og det holder med et godt og kraftig utpust.

Testen ble godkjent av EU i forrige uke, og kan også identifisere i hvilken fase av sykdommen en smittet person er.

Systemet har gjennomgått utprøving ved en rekke sykehus i over 15 land, inkludert i Finland, USA, Nederland, Portugal og Spania, skriver produsenten Rhogen på sine nettsider. Produsenten garanterer en spesifisitet og sensitivitet på 99 prosent.

DSA Analyzer er favoritten

En annen mulig løsning er en raskere variant av den klassiske PCR-testen. Denne koster 30 euro, og gir svar på rundt en time. Det er likevel DSA Analyzer som er favoritten, både på grunn av testens raske svartid, kostnad og komfort.

Kanariøyenes regjering har sendt inn disse to alternativene til sentrale myndigheter gjennom sine turist- og helsedepartementer. I rapportene påpekes det også at testene må utføres på flyplassene, som er under statlig kontroll. Etter en rekke forhandlinger med andre land og turoperatører har det blitt klart at det blir for komplisert å teste turister før avreise i deres eget hjemland.

Kanariske myndigheter ønsker at alle passasjerer skal bli testet, og ikke bare turister fra andre land.