Siste

Ny regjering på plass i Spania


Med et lite flertall har den spanske nasjonalforsamlingen nå sagt ja til at Pedro Sanchez' nye koalisjonsregjering skal lede landet.

Sanchez og hans sosialistparti PSOE danner med det en mindretallsregjering sammen med det venstreorienterte partiet Unidas Podemos. Enigheten kommer etter en lang periode uten en fungerende regjering i Spania.

Dette er også den første koalisjonsregjeringen som har fått ja fra nasjonalforsamlingen til å lede landet siden Spania fikk demokrati på 1970-tallet.

Minimalt flertall

Under den første avstemningen ble det klart at Sanchez ikke fikk flertallet han trengte for å gå i regjering. Med 167 ja-stemmer mot 165 nei-stemmer nådde han ikke de 176 stemmene han trengte for å beholde statsministerposten sin.

Under tirsdagens avstemning var det imidlertid nok med et simpelt flertall, noe Sanchez og hans koalisjonsregjering fikk.

Politiske eksperter i Spania mener han fikk flertallet etter at han sikret støtte fra det baskiske nasjonalistpartiet PNV.

Økte skatter

Regjeringsplattformen som den nye regjeringen har satt opp legger opp til økte skatter for de rike, økning av minstelønn, tilbaketrekking av en rekke reformer i arbeidsmarkedet, øke selskapsskatten til minimum 15 prosent, og bankskatten til 18 prosent.

Dette er fremdeles lavere enn gjennomsnittet i Europa, noe som fører til kritikk fra fagforeningen CCOO, som mener regjeringsplattformen mangler ambisjoner.