Siste
STRENGERE TILTAK PÅ BORDET: Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, vurderer om strengere tiltak må på bordet dersom de ikke får begrenset smittespredningen. Foto: Gobierno de Canarias

Ny runde med innstramminger på Kanariøyene


Torsdag kveld kunngjorde Kanariøyenes president en rekke innstramminger for å stagge spredningen av coronaviruset. Kanariøyene har nå 3375 aktive smittetilfeller, og tallene øker kraftig for hver dag som går. Spesielt Gran Canaria har hatt store problemer med å kontrollere spredningen nord på øya.

I en ny tiltakspakke kommer det nå flere nye begrensninger og krav til befolkningen som allerede har levd under strenge smitteverntiltak siden unntakstilstanden ble innført 14. mars.

Her er de nye reglene på øygruppen:

  • På øyer med over 100 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene stoppes alle arrangementer med over ti deltakere. Gran Canaria har 129 smittede per 100 000, og Lanzarote ligger på 99.
  • Restauranter og utesteder som tidligere fikk holde åpent til klokken 01 må nå stenge ved midnatt.
  • Alle innbyggere har blitt bedt om å begrense sammenkomster til den nærmeste familien og sine naboer.
  • Munnbind er nå påbudt på alle arbeidsplasser.
  • De forskjellige politistyrkene på Kanariøyene skal jobbe koordinert for å håndheve smittevernreglene. Det vil bli ilagt høyere bøter enn tidligere, og det jobbes allerede med et lovforslag for å øke bøtesatsene for brudd på disse reglene ytterligere.
  • I områder som har over 100 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene skal det iverksettes testing for Covid-19 i stor skala. Det vil etableres flere testsentre for dette.
  • Laboratoriene som analyserer coronaprøver skal nå være i drift døgnet rundt.
  • Det skal utføres tester på eldre- og pleiehjem.
Dette er ikke den første runden med innstramminger på Kanariøyene. For to uker siden vedtok øyregjeringen et forbud mot røyking på alle offentlige plasser dersom man ikke overholder en avstand på minst to meter. I tillegg fikk alle nattklubber beskjed om å stenge. Disse tiltakene har bidratt til at det nå er færre utbrudd i utelivet, men har ikke begrenset spredningen av coronaviruset. Nå er det smitte på arbeidsplassen og ved familiesammenkomster som forårsaker mye av smitten.
Sivilkledd politi skrev ut 177 bøter på fire dager
 

De nye tiltakene gjelder fra i dag, lørdag 29. august.

Nytt portforbud ligger i kortene

Torres sa også på pressekonferansen at han ønsker å unngå et nytt portforbud, men at man risikerer dette dersom befolkningen ikke følger de nye reglene slik at situasjonen forverres.

– Vår helse og fremtid står på spill, sa Torres på pressekonferansen.