Ny smittebølge til vinteren er uunngåelig, ifølge professor


Professor i mikrobiologi og forebyggende medisin ved universitetet i La Laguna, Antonia Sierra, sa på torsdag at en ny smittebølge til vinteren er uunngåelig, og at den kan komme så tidlig som til høsten.

– Vi bør ikke forveksle avslutningen av unntakstilstanden med troen på at viruset er under kontroll, vi blir ikke kvitt det, sa Sierra i et intervju med Cope Canarias. 

– En stille fiende

Sierra tror høsten og vinteren kan bli svært farlige perioder, spesielt fordi den sosiale distanseringen og tiltakene mot coronaviruset blir mer avslappet.

Sierra er med i ekspertkommiteen som rådgir den kanariske regjeringen om pandemien. Han frykter at troen på kontroll over viruset vil føre til nye og kraftige utbrudd.

Professoren påpekte i intervjuet at viruset er langt fra eliminert, og at tiltakene som nå gravdis blir faset ut er grunnen til de lave smittetallene.

– Det er en stille fiende, forklarte Sierra. 

30 prosent symptomfrie

En av årsakene til at viruset er vanskelig å kontrollere er at nesten 30% av de smittede ikke har symptomer, og dermed kan være smittsomme uten å være klar over det.

Sierra mener også at lavere temperaturer og influensasesongen vil påvirke coronaviruset, og at vi må følge nøye med for å beskytte sårbare grupper.

Professoren anbefaler også alle om å ta influensavakine i år, slik at færrest mulig vil bli syke og svekket av denne. Det vil i tillegg kunne forebygge ekstra press på helsevesenet, som vil kunne få store problemer med å håndtere coronaviruset dersom et kraftig utbrudd kommer. I tillegg mener professoren at man kan bli smittet av både influensa og coronaviruset samtidig, noe som vil kunne føre til meget alvorlig sykdom.