Siste

Ny smittesporingsapp er i bruk på Kanariøyene


Helsedepartementet kunngjorde i går at appen Radar Covid nå er aktivert for hele øygruppen. Dermed er Kanariøyene den første regionene i Spania som tar i bruk verktøyet for å spore coronasmitte. Appen er allerede integrert med systemene til helsevesenet.

Denne uken skal smittesporere få opplæring i hvordan de kan fremme bruk av appen og benytte verktøyet i sitt arbeide. Det er altså først i de kommende dagene at helsemyndighetene vil begynne å bruke informasjon samlet inn gjennom appen for å varsle de som har vært i kontakt med smittede.

Radar Covid kan lastes ned til Android og iOS.

Appen har vært i testfasen på La Gomera i perioden 29. juni - 31. juli, og er nå altså aktivert for hele øygruppen. Den kan brukes både av turister og de som bor på øya.

Kanarisk smittesporingsapp kan bli tatt i bruk nasjonalt

Slik fungerer appen

Radar Covid er en applikasjon som skal forebygge spredning av coronaviruset. Appen samler inn anonym og kryptert informasjon om personer du har vært i nærheten av de siste 14 dagene, og dette lagres på brukerens egen mobiltelefon.

Appen bruker bluetooth for å gjenkjenne andre enheter som også har installert appen. Når en person blir diagnostisert med Covid-19 begynner smittesporere sitt arbeide for å lokalisere vedkommendes nærkontakter. Personen som blir diagnostisert får spørsmål om de harl astet ned appen, og hvis ikke blir de invitert til å gjøre dette.

Hvis man velger å gjøre dette får man en kode av helsevesenet som man legger inn i appen. Et anonymt varsel sendes da ut til alle som har installert appen og som har vært i nærkontakt med deg de siste 14 dagene. I varselet får de informasjon om å ringe smittetelefonen på 900 112 061 for mer informasjon.

Hvis en bruker tester positivt for Covid-19 velger de selv om de ønsker å varsle om dette i appen, og dermed kan hver enkelt bruker bidra til å stoppe spredningen og begrense smittekjeden.

Respekterer privatlivet

Radar Covid unngår mye av kontroversene som rammet appen Smittestopp i Norge. I motsetning til den norske modellen som fikk kraftig kritikk fra både Datatilsynet og mediene for brudd på personvernet, benytter Radar Covid en desentralisert protokoll for overføring av data. Denne heter DP-3T, Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing, og lover å ivareta brukernes personvern. Protokollen bruker kun krypterte ID-numre som den lagrer på brukens egen enhet. Dermed sender ikke telefonen din data om andre brukere til skyen, slik Smittestopp gjorde. Kun din egen ID blir sendt til serveren.

Med jevne mellomrom laster mobilen ned ID-er som er knyttet til bekreftede utbrudd som er lagt inn i appen, og sammenligner disse med ID-er du har vært i kontakt med. Med andre ord foregår datainnsamlingen og risikoanalysen på brukerens egen mobil, og ikke på en server i skyen.

Denne applikasjonen oppfyller derfor alle krav som er etablert i europeiske forskrifter for å ivareta innbyggernes privatliv. Teknologien sørger i seg selv for at så lite data som mulig blir samlet inn. Bruken av appen er frivillig.