Ny studie: Kognitiv svekkelse økte under pandemien
Britisk studie viser at kognitiv funksjon og hukommelse ble varig svekket under pandemien.
En ny studie som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet, viser at hastigheten på kognitiv svekkelse økte i det første året av pandemien – og det var høyere blant de som allerede hadde vist tegn på mild kognitiv nedgang før pandemien.
Kognitiv svekkelse er en samlebetegnelse på svikt i en rekke funksjoner vi bruker hver eneste dag. Blant dem er forskjellige typer hukommelse, oppmerksomhet, konsentrasjon og planlegging, ifølge SNL.
Denne studien omhandler personer både med og uten Covid og ble utført i Storbritannia på personer over 50 år.
Forverringene vedvarte også i året da vi ikke hadde restriksjoner, ifølge studien.
Katastrofale effekter
Studien bidrar til kunnskap om langvarige helsekonsekvenser etter pandemihånteringen, spesielt for sårbare mennesker som eldre mennesker med milde hukommelsesproblemer.
Effekten av pandemien og restriksjonene har vært katastrofal på befolkningen generelt, heter det i studien.
De negative effektene av isolasjon, ensomhet, posttraumatisk stress, depresjon, frykt, sinne og forvirring er overveldende.
Anne Corbett, professor i demensforskning og leder ved Exeter for «Protect-studien» uttaler til avisen The Guardian:
– Våre funn tyder på at nedstengninger og andre restriksjoner vi hadde under pandemien har hatt en reell varig innvirkning på hjernehelsen hos mennesker i alderen 50 år og over, selv etter at restriksjonene ble opphevet.
Depresjon og økt alkoholforbruk
Studien fremhever også redusert treningsaktivitet, økt alkoholbruk, depresjon og ensomhet som viktige risikofaktorer som påvirket graden av kognitiv svikt i den eldre befolkningen under pandemien.
– Våre funn fremhever også behovet for at beslutningstakere vurderer de omfattende helseeffektene av restriksjoner som nedstengninger og lignende, når de planlegger for en fremtidig pandemirespons, sier Corbett.
Studieperioden var de to første pandemiårene: Mars 2020 til februar 2022 og studien sammenlignet resultatene med perioden mars 2019 til februar 2020, som var året før pandemien startet.
Også coronaviruset påvirket
Studien viser også at Covid-19, som først og fremst var kjent for å forårsake akutte respiratoriske symptomer, også har vist seg å påvirke sentralnervesystemet og det perifere nervesystemet.
Det har ført til spesifikke kognitive endringer hos personer som har hatt Covid.
Ifølge Harvard har studier vist at Covid-infeksjon kan føre til hjerneskader, spesielt hos eldre. Forskning har også knyttet Covid til økt risiko for Alzheimer.