Nye regler på Kanariøyene skaper kraftige reaksjoner

Denne mandagen trådte en ny coronaforskrift i kraft på Kanariøyene. En av punktene omhandler tvungen vaksinering eller testing av en rekke yrkesgrupper. «


Denne mandagen ble den nye coronaforskriften publisert av øyregjeringen.

Den nye forskriften tar fortsatt i bruk tiltaksnivåer basert på smitte, men reglene blir mindre strenge på visse områder.

Blant annet får diskoteker og annet natteliv åpne igjen. Denne bransjen har blitt rammet hardt av restriksjonene til øyregjeringen under pandemien. Til nå har disse bare fått holde åpent på øyer med laveste smittenivå.

Samtidig tvinger den nye loven en rekke arbeidstakere i høyrisikojobber til å ta vaksinen eller teste seg jevnlig.

Dette har vært et av de mest omdiskuterte tiltakene. Det skal være helsedepartementet på Kanariøyene som avgjør hvilke yrkesgrupper dette gjelder, men det vil påvirke både ansatte i offentlig og privat sektor.

Trolig vil alle i helsesektoren, på eldrehjem og ansatte på skoler bli tvunget til å vise frem coronapasset for å gå på jobb.

Tidligere har høyesterett slått fast at krav til coronapass for å slippe inn på utesteder er en grunnlovsstridig invasjon av privatlivet.

Om domstolene vil slå ned på den nye forskriften også, gjenstår å se.

Fagforening reagerer kraftig

Fagforeningen SEPCA, som representerer ansatte i offentlig sektor på Kanariøyene, reagerer kraftig på den nye forskriften.

De skriver i en uttalelse at de vil ta kravet om coronasertifikat for en rekke yrkesgrupper til retten.

I en pressemelding sier fagforeningens leder, Manuel González, at de vil kjempe mot forslaget:

– Hvis dette er linjen de følger, uten å respektere prinsippet bak kollektiv forhandling, tar vi de grep vi mener er passende, sier han, og legger til:

– Det kan ikke aksepteres at øyregjeringen endrer arbeidsforholdene, inkludert mulige brudd på grunnleggende rettigheter, uten offentlige høringer og forhandlinger.

Gonzáles mener krav om jevnlig testing av ansatte slik at de får lov til å jobbe er en metode for å «tvinge» de som ikke er vaksinert til å ta denne.

– Vaksinering er ansvar hos alle innbyggere, men individuell frihet må respekteres, også for de som på grunn av ideologi, religion, frykt eller andre personlige grunner velger å ikke gjøre det, sier han.

Mener forskriften er lovlig

Ifølge Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, har de «gått så langt som loven tillater» og han mener den nye forskriften ikke omgår høyesterett sin avgjørelse.

Store deler av den nye forskriften – som er på hele 80 sider – består av regler og tiltak lik de Kanariøyene har hatt hele tiden. Dette inkluderer bruk av munnbind, sikkerhetsavstand, og antallet mennesker man kan møte.

Loven er et forsøk på å føre alle tiltakene inn i en enkelt forskrift.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres. Foto: Gobierno de Canarias

Kapasitet på utesteder

I forrige uke kunngjorde Torres at Lanzarote, La Gomera, El Hierro og La Palma er på laveste nivå (nivå 1).

På dette nivået vil kapasiteten innendørs være på 75% på utesteder og 100% utendørs. Stengetid er satt til 03:00.

På Nivå 2 skal kapasiteten være 50% innendørs og 75% utendørs, med stengetid 02:00.

Nivå 3 (Gran Canaria, Fuerteventura og Tenerife) får 40% kapasitet innendørs og 75% utendørs. Stengetiden er satt til 01:00, en time senere enn det har vært til nå.

På høyeste nivå (nivå 4) er innendørs kapasitet begrenset til 25%, mens den er på 75% utendørs. Stengetid er satt til 01:00.

Så mange kan du møte

Forskriften endrer også hvor mange du kan møte utenfor din egen husstand.

Nivå 1: 12 personerNivå 2: 8 personerNivå 3: 6 personerNivå 4: 4 personer

Reise

Innreisereglene til Kanariøyene for nordmenn er de samme som tidligere.

Fra høyrisikoområder utenfor Spania må alle over 12 år ha coronasertifikat som viser gyldig vaksinering eller negativ coronaprøve.

Alle reisende må fylle ut innreiseregistreringsskjema i Spain Travel Health.

Her kan du sjekke listen over risikoområder 

Reiser du fra et lavrisikoområde trenger du ikke negativ test eller coronasertifikat som viser at du er vaksinert.

Skal du reise mellom Kanariøyene er det verdt å merke seg at øyer i nivå 4 har stengere regler, som også videreføres i den nye loven.

Reiser du f.eks. fra en øy i nivå 4 til en annen øy må du ha coronasertifikat.

Skader turistnæringen

Flere har reagert kraftig på de nye reglene, inkludert partiet Coalicion Canaria, som hevder Torres sine tiltak skader hotell- og utelivsbransjen.

– Dette er nok et eksempel på den katastrofale styringen til Ángel Víctor Torres sin regjering under pandemien, skriver partiet i en uttalelse.

Canariavisen har lest forskriften, som du finner i sin helhet på denne linken.