Advarer mot dette
Kanarisk lege advarer mot denne trenden blant unge.
En ny studie som er publisert i den spanske folkehelsejournalen RESP, viser at forbruket av energidrikker har økt med opptil 50% på bare ti år.
Stadig flere kombinerer også energidrikker med alkohol, som kan utgjøre en stor helsefare, ifølge rapporten.
– Blant unge mennesker er det vanlig å kombinere energidrikke med alkohol og illegale stimulerende rusmidler, for å bekjempe utmattethet og forlenge festen, men dette kan ha negative konsekvenser , advarer Eduardo Caballero, som er lege og leder for hjerteavdelingen på Doctor Negrín-sykehuset.
– Faktisk kan kombinasjonen føre til hjerterytmeforstyrrelser.
Koffein, ginseng og taurin
En av hovedingrediensene i energidrikke er koffein, ofte på nivå med en espresso. Det finnes også varianter som inneholder andre stimulerende stoffer, slik som taurin og ginseng.
Sammen med alkohol kan disse effektene bli direkte skadelige. Det gjelder også de som drikker store mengder energidrikke, viser rapporten.
Øker risiko for blodpropp
Caballero advarer mot at inntak av energidrikker øker hjerterytmen og blodtrykket.
–Det er også studier som viser at de kan øke risikoen for blodpropp og ved overdose kan de føre til hjerterytmeforstyrrelser, forklarer legen.
KOffein alene kan øke hjerterytmen og blodtrykket.
– Det er relativt vanlig at de som inntar store mengder energidrikke opplever forstyrrelser, og selv om det vanligvis ikke er alvorlig, er det allerede dokumenterte tilfeller av alvorlige hjerterytmeforstyrrelser og plutselig død forbundet med overdosering på energidrikker, sier Caballero.
Best å unngå det
Hjertelegen mener det er best å unngå energidrikker. Han mener også at langvarig forbruk kan føre til skader, selv i moderate mengder.
– Du vil få høyt blodtrykk og større sjanse for å få hjerterytmeforstyrrelser. Vi har allerede fått inn unge pasienter som har fått hjerteproblemer fordi de har misbrukt energidrikker, advarer han.
Øker blant unge
Ifølge RESP-studien har 73% av unge mellom 16 - 17 år drukket energidrikke minst en gang. 20% av de spurte i studien drakk energidrikke regelmessig. RESP-studien var relativt liten, med kun 135 mindreårige deltakere i alderen 16-17 år.
En studie blant ungdomsskoleelever i Spania viser at fire av ti elever mellom 14 - 18 år har drukket energidrikke de siste 30 dagene. 16,1% hadde kombinert dette med alkohol. Denne studien ble utført av Helsedepartementet i Spania og 22 321 elever fra 531 skoler var med i undersøkelsen.