Avviser apekopper-frykt
Den siste tiden har det blitt spredd rykter og påstander om at båtmigranter har med seg apekopper til Kanariøyene. Det avviser kanariske helsemyndigheter.
Helsemyndighetene på Kanariøyene har mandag opplyst at de per nå ikke mener det er nødvendig å innføre smittevern-protokoller for migranter som ankommer Kanariøyene i båt fra Afrika.
De fleste av disse kommer fra land som ikke har høy forekomst av apekopper (mpox), opplyser det kanatiske helsedepartementet.
Ifølge departementet har Verdens helseorganisasjon heller ikke innført noen reiserestriksjoner, til tross for at det nylig ble erklært en internasjonal helsekrise på grunn av apekopper.
De største smitteproblemene har man sett i Kongo og nabolandene.
Vurderer migrantenes helse ved ankomst
Helsedepartementet på Kanariøyene understreker i en uttalelse at de likevel overvåker og sjekker helsetilstanden til migranter som ankommer.
Dette inkluderer vurdering basert på kliniske symptomer, epidemiologisk tilknytning og opprinnelse.
Samtidig har folkehelseinstituttet på Kanariøyene sendt ut oppdaterte protokoller til helseinstitusjoner på alle øyene, både til fastlegene, sykehusene og spesialisthelsetjenesten.
Protokollene, som er utarbeidet med det spanske helsedepartementet, inneholder nye tiltak for å styrke overvåkningen og oppmuntre til vaksinering mot apekopper.
Vaksinasjon og nye retningslinjer
Dokumentene som er sendt til helsepersonell inkluderer prosedyrer for hvordan de skal handle ved mistenkte tilfeller av apekopper.
Myndighetene har også minnet om viktigheten av vaksinasjon, både før og etter eksponering for viruset.
Det understrekes imidlertid at generell vaksinering mot apekopper ikke er anbefalt for personer som reiser til rammede land.
Likevel vil en personlig vurdering bli gjort ved vaksinasjonssentre for å avgjøre om det er nødvendig, basert på den enkeltes reise og personlige forhold.
I tillegg er en oppsummering om den epidemiologiske situasjonen for apekopper i Spania, samt spredningen av den nye varianten klade I i afrikanske land, sendt til helsemyndighetene.