Ble lovet borgerlønn - 70% av de fattigste får ingenting
Kanariske myndigheter lovet at de fattigste skulle få borgerlønn på Gran Canaria i 2020. Realiteten er at kun 30 prosent av de som lever under ekstrem fattigdom mottar denne støtten.
Ordningen ble innført i midten av 2020 med mål om å bekjempe sosial ekskludering og hjelpe folk inn i arbeidslivet. Men fire år senere viser det seg at den ikke fungerer som forventet.
Ifølge tall fra Arbeidsdepartementet på Kanariøyene lever 11 prosent av kanariere under ekstrem fattigdom. Det tilsvarer rundt 246 000 mennesker.
På Kanariøyene er «ekstrem fattigdom» definert som en husholdning der det tjenes mindre enn 454 euro per person, altså rundt 15 euro per dag.
I dag mottar kun 72 847 personer borgerlønnen som skulle dra disse menneskene ut av fattigdom. Med andre ord faller 70 prosent av de fattigste utenfor ordningen.
Flere årsaker
Årsakene til dette er blant annet en kompleks byråkratisk søknadsprosess, krav om tilbakebetaling basert på selvangivelser levert flere år tilbake, som angivelig avskrekker mange fra å søke om hjelp, mangel på informasjon til de vanskeligstilte og en beskjeden utbetaling på under 500 euro i måneden, ifølge likestillingsdepartementet på Kanariøyene.
Tall fra det statistiske sentralbyrået i Spania, INE, avslører også en skjevhet mot kvinner. 68 prosent av husholdningene som borgerlønn er administrert av kvinner. I tillegg er det flere enslige som mottar støtten enn familier med barn.
Kritikken hagler mot ordningen
En av de største svakhetene ved IMV er at den baseres på skattemeldingen fra foregående år.
Dette fører til at mange som mottar støtten i dag må betale tilbake store summer for 2021. Dette skaper enorm frustrasjon og mange føler seg lurt av myndighetene, ifølge avisa La Provincia.