Foto: Partido Popular

Brakvalg med bitter ettersmak for spansk høyreside

Spansk politikk går en usikker tid i møte etter valget på søndag.

Publisert Sist oppdatert

  Kortversjonen

  • Høyrepartiet Partido Popular gjorde det bra i det nasjonale valget, men seieren har en bitter ettersmak, og det kan vise seg vanskelig for partiet å få flertall, selv om de skulle få til et samarbeid med ytre høyre-partiet Vox. 
  • Også spansk venstreside med PSOE i spissen, sliter med å få flertall, selv om de skulle få til et samarbeid på tvers av en rekke ulike småpartier. 
  • Trolig går det mot en koalisjonsregjering mellom PSOE og PP, eller nyvalg. 

Partido Popular (PP), det spanske høyrepartiet, har triumfert i nasjonalforsamlingsvalget.

Men seieren kommer med en utfordring - PP må samarbeide med minst tre andre partier for å danne flertallsregjering.

I det spanske parlamentet, som består av 350 seter, har PP sikret seg 136 seter med 33 prosent av stemmene. Dette markerer en oppgang på 47 seter sammenlignet med valget for fire år siden.

Statsminister Pedro Sanchez' parti,PSOE, fikk totalt 122 seter, opp 2 fra forrige valg, med 32 prosent av stemmene.

Ytre høyre-partiet Vox opplevde en nedtur i dette valget. Partiet tapte 19 seter, men er fortsatt det tredje største partiet i Spania og kan skilte med 33 seter etter at de mottok litt over 12 prosent av stemmene.

Like bak Vox kommer Sumar, tidligere kjent som Podemos, som fikk 31 seter og litt over 12 prosent av stemmene.

De resterende setene i parlamentet ble fordelt blant sju andre partier, med mellom ett og syv seter hver. Det kanariske nasjonalistpartiet,Coalicion Canarias, falt fra to seter til ett.

Stor usikkerhet

Så, hva skjer nå? Samarbeidsforhandlinger mellom partiene vil starte for å oppnå en flertallsallianse på minst 176 seter i parlamentet. Men med det nåværende komplekse politiske landskapet, er det slettes ingen garanti for at Spania vil se en høyreorientert regjering.

Det spanske valget som ble avholdt 23. juli, har gjort det vanskelig for alle parter. Hverken høyre- eller venstresiden oppnår flertall alene, og det må komplekse forhandlinger til om en samarbeidsregjering skal komme på plass. Det hele fremstår som så komplisert at det lukter nyvalg.

PP vant valget, men...

Høyrepartiet PP kom ut som vinner av valget, og de vil ha Alberto Núñez Feijóo valgt som Spanias statsminister. Imidlertid ser mulighetene for PP svært begrensede ut, gitt at det er få partier de kan samarbeide med for å få dannet flertallsregjering.

PP ogVox klarer ikke å danne et flertall sammen. Til dette mangler de syv seter. Dermed er det en bitter seier for PP, som håpet å oppnå minst 150 seter. Vox, på sin side, har mistet tjue seter i dette valget, og må slikke sårene sine til tross for at de gjorde det godt i det spanske regional- og kommunevalget i mai.

Vanskelig for Sánchez

På venstresiden er situasjonen heller ikke enkel. Sánchez har flere alternativer enn Feijóo for å kunne bli værende som statsminister, men det vil fortsatt være utfordrende. Hvis vi legger til setene fra Sumar,ERC,EH Bildu,PNV og BNG til PSOEs seter, vil han fremdeles mangle fire seter for å oppnå flertall.

En potensiell støttespiller kunne være partiet Junts per Catalunya, med sine syv seter. Men det virker usannsynlig at partiet til Carles Puidgemont, som lever i eksil og er siktet for oppvigleri, vil stemme til fordel for Sánchez. De har uttrykt krav om amnesti og selvbestemmelse, noe Sánchez har avvist å forhandle om.

Dette skjer nå

Alberto Núñez Feijóo vil bli statsminister for PP. Men valgseieren har en bitter ettersmak. Foto: Partido Popular
Alberto Núñez Feijóo vil bli statsminister for PP. Men valgseieren har en bitter ettersmak. Foto: Partido Popular

Parlamentet vil bli konstituert 17. august, og presidenten i Kongressen vil informere Kong Felipe VI om valgresultatene.

Deretter starter en runde med samtaler og forhandlinger for å foreslå en kandidat for statsministerposten.

Dersom ingen kandidat oppnår tilliten fra Kongressen innen to måneder, vil det bli utlyst nye valg innen 54 dager.

Så, det er klart at det spanske valget har gitt et uklart utfall, med muligheten for en lang periode med politisk usikkerhet og forhandlinger fremover. Klarer ingen å danne regjering, vil det trolig føre til nyvalg, og ytterligere usikkerhet.

Pedro Sánchez er Spanias statsminister. Om han vil fortsette i jobben har han harde forhandlinger og valg foran seg. Foto: La Moncloa
Pedro Sánchez er Spanias statsminister. Om han vil fortsette i jobben har han harde forhandlinger og valg foran seg. Foto: La Moncloa
Powered by Labrador CMS