Derfor kan du møte vektere med skytevåpen i Spania
Ikke helt som i Norge.
Har du noen gang lurt på hva vektere egentlig har lov til å gjøre i Spania, og hvordan det sammenlignes med vektere hjemme i Norge?
Da er du ikke alene. Dette er nemlig noe Canariavisen har fått spørsmål om flere ganger, etter at nordmenn har blitt overrasket over vekter-pågripelser, og ikke minst vektere med revolver i beltet.
Vektere er en viktig del av sikkerhetsbildet i begge land, men det er noen betydelige forskjeller i hva de har myndighet til å gjøre og hvordan de er utrustet.
Vekterens oppgave
I Spania har vektere en rekke oppgaver som beskytter eiendom og mennesker. De patruljerer kjøpesentre, kontrollerer adgang til bygninger, og sørger for at arrangementer går trygt for seg. Det du kanskje ikke visste, er at noen av dem faktisk får lov til å bære skytevåpen. Dette skjer under spesifikke omstendigheter, som når de beskytter verditransporter eller jobber i høyrisikoområder.
For å få lov til å bære våpen, må spanske vektere gjennom en streng opplæring. Denne inkluderer våpenhåndtering, skyteøvelser og psykologiske tester for å sikre at de er egnet til å håndtere våpen. De må også gjennom en bakgrunnssjekk. Kun de som oppfyller alle disse kravene får tillatelse til å være bevæpnet.
Samarbeidet mellom vektere og politiet i Spania er også tett. Vekterne kan bistå politiet med informasjon og hjelp under operasjoner, noe som gjør dem til en viktig del av sikkerhetsnettverket.
Ubevæpnet i Norge
I Norge er situasjonen litt annerledes. Her er vekterne ubevæpnet og fokuserer mer på å håndtere situasjoner uten vold. De har ansvar for å beskytte eiendom, kontrollere adgang og sørge for ro og orden på steder som kjøpesentre, konserter og byggeplasser. Vekterne i Norge er godt synlige med sine uniformer og har som hovedoppgave å skape en trygg atmosfære.
Norske vektere gjennomgår også grundig opplæring, men den er mer fokusert på konfliktløsning og førstehjelp enn våpenbruk. De lærer teknikker for å roe ned situasjoner og sikre at folk føler seg trygge. En viktig del av deres opplæring er å lære hvordan man skal håndtere krisesituasjoner på en ikke-voldelig måte.
Med det sagt har også norske vektere opplæring i pågripelse og maktbruk ved behov.
Et konkret eksempel på norske vekteres arbeid kan være fra et kjøpesenter, hvor de ofte er de første som griper inn ved tyveri eller slagsmål.
De har myndighet til å holde igjen personer inntil politiet ankommer, og kan pågripe personer på «ferske spor» hvis strafferammen for lovbruddet er på seks måneders fengsel eller mer. Ut over dette har de også «eiers rett», som vil si at de kan bortvise personer som ikke er velkommen på stedene de jobber. Skytevåpen har de derimot ikke lov til å bruke.
Deres rolle er å være en synlig og rolig tilstedeværelse som kan bidra til å forebygge kriminalitet, hjelpe folk i nød, yte service og gripe inn når det kreves, f.eks. ved å bistå ved evakuering eller kriser.
Skytevåpen
I Spania er det litt annerledes. Det finnes spesifikke lover som tillater noen vektere å bære skytevåpen. Dette er ikke noe som skjer over natten.
Vekterne må gjennomgå grundig trening og testing før de får lov til å bære våpen. Denne treningen inkluderer både praktiske øvelser i våpenhåndtering og teoretiske leksjoner om når og hvordan våpen skal brukes.
Det er også strenge regler for når våpen kan trekkes og brukes. Misbruk av denne tillatelsen kan føre til alvorlige straffer for vekteren og selskapet de jobber for.
I Spania reguleres vekternes myndighet av «Ley de Seguridad Privada».
Denne loven setter strenge krav til opplæring, sertifisering og oppførsel. Vekterne må regelmessig gjennomgå oppfriskningskurs for å holde seg oppdatert på nye lover og metoder.
Lovverket gir også klare retningslinjer for når og hvordan makt kan brukes, inkludert bruk av våpen.
Begge landene stiller krav til lisensiering og bakgrunnssjekker for å sikre at vekterne er pålitelige og kompetente.
Men i Spania går de et skritt videre ved å tillate våpen under visse omstendigheter, noe som ikke er tillatt i Norge. Nettopp dette har fått flere av Canariavisens lesere til å stusse: man er jo ikke vant til å møte på en Securitas-vekter med en diger revolver i beltet på norske kjøpesentre.
Retten til å bære våpen under visse forhold, gir vektere en helt annen myndighet og ansvar.
Et eksempel på forskjellene kan være en vekter i et kjøpesenter i Norge som må håndtere en situasjon med en tyv uten våpen, kun ved å bruke verbale kommandoer og fysisk makt ved bruk av håndjern om nødvendig.
I Spania kan en vekter i samme situasjon være bevæpnet dersom de jobber i et høyrisikoområde. Selv om ikke alle vektere bærer skytevåpen, har de fleste en stor batong. Også denne krever opplæring og bevilgning fra politiet.
For nordmenn kan det kanskje være litt uvant, men nå vet du i alle fall mer om hvorfor og hvordan.