Derfor skjer det så mange bilvelt på Kanariøyene
Du har kanskje merket det: det skjer stadig vekk bilvelt på Kanariøyene. Men hvorfor er det egentlig slik?
Kanariøyene har hatt en kraftig økning i dødsulykker på veiene i januar. Det omkom seks personer på øygruppens veier, ifølge det spanske trafikkdirektoratet DGT.
Kanariøyene skiller seg ut som regionen med størst økning, ettersom det var ett dødsfall i januar 2024.
Trenden er en helt annen i resten av landet.
I januar omkom 83 personer i trafikkulykker på landsbasis, ifølge DGT.
Det er en nedgang på 7 dødsfall fra samme tid i fjor, til tross for at antallet biler på veien har økt med 5 prosent, viser direktoratets ferske rapport om trafikkulykker i Spania.
Bilvelt på Kanariøyene
Bare en av dødsulykkene i Spania i januar skjedde på grunn av bilvelt. Dette er altså ikke blant de dødeligste ulykkestypene.
Men det er også en ulykkestype som stikker seg ut på øygruppen, hvis vi også ser på ulykkene uten dødsfall: bilvelt.
Antallet bilvelt er så alarmerende høyt, at den norske avisa Lanzaroteposten har sin egen nyhetsserie, kalt "Biler som velter på Lanzarote, tilsynelatende uten grunn".
23. januar var Lanzaroteposten oppe i 249 bilvelt siden de startet serien, og det er kun på Lanzarote, altså.
Mange bilvelt
I mange ulykker på Kanariøyene dreier det seg om bilvelt, ifølge DGT.
Ifølge trafikkekspert og journalist Bernardo Hernández er det sjelden på grunn av mekaniske feil, skriver avisa La Provincia.
- De vanligste årsakene er høy fart, brå rattbevegelser og kollisjoner med andre biler eller hindringer som autovern og fortauskanter, sier han, og fortsetter:
- Dårlig dekktrykk og feil lastfordeling øker også risikoen. Hvis et dekk har lite luft, kan felgen treffe bakken og fungere som et vippepunkt, noe som fører til at bilen tipper over, sier Hernández.
Kan skje selv i lav fart
Selv om mange tenker at bilvelt kun skjer i høy fart, påpeker eksperten at det også kan skje i lav hastighet – for eksempel hvis man brått vrir rattet eller treffer en hindring.
Slik unngår du å velte
For å redusere risikoen for velt gir Hernández disse rådene:
- Hold farten nede
- Unngå distraksjoner
- Sjekk dekktrykket jevnlig
- Behold roen hvis du mister kontrollen
- Det er også viktig å bruke belte. Hvis bilen velter, ikke ta av beltet før du har fått fotfeste og støttet deg med armer og ben. Ellers kan du falle ukontrollert og skade nakken, advarer han.
Om bilen havner på taket og du sitter fast, er det best å vente på redningsmannskap. Men ved mistanke om brann bør du prøve å komme deg ut umiddelbart, ifølge eksperten.