Faro 2-senteret i Maspalomas står i ruiner. Men enkelte har øynet mulighetene til å bo her. Nå må de flytte på seg.

KOMMENTAR: 

- Det har nok utspilt seg mange sosiale tragedier i dette området

Glemt av tiden, i hjertet av turismen, men likevel litt glemt i terrenget, ligger Faro2-senteret i Maspalomas.

Publisert

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens meninger.  

Det åpnet i 1989 og skulle dekke alle shoppingbehov som Maspalomas-området trengte i overskuelig fremtid.

Metrosenteret og Plazan ble bygget omtrent samtidig, og sammen skulle disse kjøpesentrene omfavne den nye, moderne turismen som hadde vokst i takt med den nordeuropeiske økonomien. 

Norge var sogar midt i sin første gjeldskrise, med konkurser og sviktende privatøkonomi – men dette var jo lenge før internett, og kanarierne visste ikke på den tiden at Europa egentlig ikke hadde penger.

Nå, 40 år senere, vet vi at senteret ikke ble en slik suksess. Allerede ti år etter åpningen var det glissent mellom lokalene, og det var tydelig at husleien var lav, med sømbutikker og små, enkeltstående moteforretninger.

Nå, 26 år senere, er Faro2-senteret en forfallen ruin. Bare fem av de 70 lokalene er i bruk: to restauranter, en bar, en Hiperdino Express og en sykkelutleie finnes på gateplan.

Midt i senteret står et høyt tårn som tidligere ble brukt av en TexMex/Kina-restaurant, men nå står det for fall. Noen Lucky Luke-illustrasjoner er så vidt synlige i malingen øverst på tårnet.

Det falleferdige senteret må nok en dag rives. For nå skal kommunen rydde plassen rundt.

De øvrige etasjene er stengt av på grunn av rasfare og manglende rekkverk i enkelte områder. Kjøpesenteret kan nå regnes som en farlig rivningstomt, og fareskilt er satt opp overalt.

Området rundt senteret er enormt, med parkanlegg, en solutbrent minigolfbane, nedkjøring til varemottak i underetasjen og parkering med plass til sikkert 500 biler.

På sørsiden av senteret har parkeringsplassen ofte blitt brukt av ildsjeler til carboot-sales og søndagsmarkeder, men også dette er nå historie.

Under pandemien ble parkeringsplassen på sørsiden ofte brukt av øyas campinggjester, og etter hvert utviklet det seg til en permanent løsning for mange av de besøkende. 

Kommunen har latt dette få stå i flere år, med kjøretøy i dårlig forfatning, noen uten luft i dekkene.

Mange har bodd på området de siste årene. Nå må de flytte. Det er midlertidig, sier kommunen.

De som bor der, baserer sin personlige hygiene på ett eneste offentlig toalett på senteret og vanningssystemene i parken rundt. Det ligger mye tilfeldig søppel og skrot i området, men de “fastboende” ser likevel ut til å holde noenlunde orden rundt sine plasser.

En av de ansatte på den lokale baren bor angivelig i en liten personbil rett foran arbeidsplassen sin. Det har nok utspilt seg mange sosiale tragedier i dette området de siste årene.

Nå har kommunen, uten annet enn tre dagers varsel, bestemt seg for å rydde opp i elendigheten. Før helgen ble det satt opp skilt om at området skal ryddes og vaskes, og at “senalización” skal oppfriskes. Altså skal det males nye kjøreanvisninger på asfalten, med piler som viser hvilken retning man skal kjøre.

Her kjøres en av de mange campingvognende bort fra området.

De som bor på parkeringsplassen, er ikke helt trygge på om de kan stole på denne informasjonen, men de har fått muntlige lovnader om at de skal få flytte tilbake mot slutten av uka. Så får tiden vise hva resultatet blir.

Mandagen har vært travel med “la grúa” – borttauingsbiler som har gått i skytteltrafikk, da mange av kjøretøyene på parkeringen ikke har passert ITV (EU-kontroll) eller betalt forsikring på lang tid.

Sjåførene av bergingsbilene har vært svært fleksible og tålmodige. Et par av beboerne har blitt observert sammen med sjåførene på jakt etter en passende parkeringsplass for de kommende dagene.

Noen har bodd i personbilen sin. Nå må de finne andre parkeringsplasser.

Dette problemet er like mye et sosialt problem for kommunen som for selskapet som driver det som er igjen av Faro2-senteret. 

Problemet er at beboerne ikke har fått forvarsel eller tilbud om kommunal støtte og hjelp i en slik fortvilende situasjon som dette må være for mange.

Powered by Labrador CMS