Dumpet hestemøkk utenfor grensepolitiets kontorer
Demonstranter krever åpne grenser, kaller EUs grensepoliti for «rasistisk» og dumpet 150 kilo hestemøkk utenfor kontoret i Las Palmas. «
Denne mandagen dumpet en gruppe demonstranter 150 kilo hestemøkk utenfor kontoret til EUs grensepoliti, Frontex, på Gran Canaria.
Rundt 30 demonstranter fra en gruppe som krever åpne grenser hevdet at grensepolitiet er rasistisk og må legges ned.
Talspersoner for gruppen «Caravana Abriendo Fronteras» (»Opptog for åpne grenser») leste også opp et manifest, der de hevder Frontex står bak omfattende og systematiske brudd på menneskerettighetene og ulovlig utsendelse av migranter.
Demonstrantene kalte Frontex for en «grunnleggende rasistisk» organisasjon som «styrker kolonialisme og kapitalistiske maktstrukturer».
Videre krevde demonstrantene at alle migranter får oppholdstillatelse, at ingen hjemsendes og at pågripelser av irregulære migranter må stoppes.
Krever åpne grenser
Hovedbudskapet til gruppen er at EU må åpne grensene for fri bevegelse, også for folk som kommer fra tredjeland.
De oppmøtte ropte «Frontex suger» og «ingen er ulovlige».
Gruppen som står bak dumpingen av avføring utenfor grensepolitiets kontorer har også demonstrert andre steder i byen denne mandagen. De har også gått i tog tidligere denne uka, også da med skilt som krever at grensene åpnes.
Demonstrasjonstog i Las Palmas denne helgen:No audio/video configured in the player.
Error loading media
Krever åpne grenser: demonstrerte i Las Palmas
Share this video
00:00
Live
00:00 / 00:45
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Back
Default
English
Español
Українська
Русский
Share
Back
Mow Player
Grupper har også møtt opp utenfor migrantleirene i Las Palmas og ved den midlertidige interneringsleiren i Barranco Seco, der båtmigranter blir sendt rett etter ankomst til Gran Canaria.
Mange dør på vei til Kanariøyene
Over 7000 irregulære migranter har kommet til Kanariøyene så langt i år, men mange har også mistet livet på veien. Ifølge flyktningorganisasjonen Caminando Fronteras dreier deg seg om over 2000 forsvinninger og dødsfall, så langt i 2021.
Så langt i år har antallet ankomster økt med 156%, sammenlignet med 2020, viser tall fra Innenriksdepartementet i Spania.
Livsfarlig migrantrute
Ruten som migrantene tar over Atlanterhavet er en av de farligste flyktningrutene i verden, og definitivt den farligste for å nå Europa.
For hver 26. person som kommer i land på øygruppen har en person mistet livet eller forsvunnet sporløst, viser tall fra den internasjonale organisasjonen for migrasjon.
Til tross for farene velger tusenvis av mennesker å legge ut på reisen mot Kanariøyene.
Sammensatte årsaker
Årsakene til dette er sammensatte, men pandemien, strengere grensekontroll andre steder i Europa og væpnede konflikter i afrikanske land som Senegal og Mali trekkes frem av den spanske flyktninghjelpen som viktige faktorer.
Vestkysten i Afrika har blitt en trykkventil for migranter som søker etter et bedre liv i Europa.
De fleste båtene som kommer til Kanariøyene er fra Vest-Sahara, Mauritania og Senegal. Mange kommer også fra konfliktfylte land som Mali.
I land som Marokko og Senegal har pandemien rammet økonomien hardt. Mange klarer ikke lenger å sette mat på bordet til familien, og reiser i ren desperasjon. De håper på jobb i Europa.
52% av migrantene til nå har kommet fra Marokko, mens 20% kommer fra Senegal.
18% kommer fra konfliktlandet Mali, der over 250 000 mennesker har blitt jaget på flukt til naboland som Mauritania. Herfra reiser mange båter til Kanariøyene.
Mali har vært i konflikt siden 2012, og islamistiske opprørsstyrker har kjempet mot regjeringen i mange år. Landet lider av stor politisk uro, der væpnede konflikter og voldelige protester forekommer ofte.
Ifølge The Guardian er Mali det farligste landet i verden for FNs fredsstyrker.