EU godkjenner Janssen-vaksinen – trenger bare én dose
Europa har allerede fått sin fjerde vaksine, og den kommer som bare én dose. Det europeiske legemiddelbyrået EMA har denne torsdagen godkjent distribusjon av Janssen-vaksinen i EU.
Godkjenningen understreker at vaksinen er trygg, og generelt har vist milde til moderate bivirkninger som forsvinner rundt to dager etter vaksinering.
Stopper AstraZeneca-vaksinering i Norge
Dermed kommer Janssen-vaksinen i tillegg til Pfizer, Moderna og AstraZeneca, som allerede er godkjent i EU. Sistnevnte har likevel blitt stoppet i blant andre Norge, mens man Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket gjennomgår rapporter om dødelige bivirkninger.
Det opplyste FHI på en pressekonferanse denne torsdagen.
– Vi gjør dette for å se om det er en sammenheng mellom vaksinasjonen og disse tilfellene med blodpropp, forklarte smitteverndirektør Geir Bukholm.
Også Danmark har stoppet bruken av AstraZeneca-vaksinen for å undersøke om det er en sammenheng mellom den og utviklingen av blodpropp, ifølge NRK.
I Spania brukes den enda
I Spania har man imidlertid valgt å fortsette bruken av AstraZeneca sin vaksine, skriver Reuters.
– Spania har ikke registrert noen tilfeller av blodpropp relatert til AstraZeneca sin Covid-19-vaksine så langt, og vil fortsette å distribuere den, sa landets helseminister Carolina Darias denne torsdagen.
Helseministeren forklarte overfor tv-kanalen La Sexta at milde bivirkninger har blitt rapportert i Spania, men at hun har fått informasjon om blodpropdannelse hos personer i Østerrike.
– Så langt har ingen årsakssammenheng mellom vaksinen og blodproppshendelsene blitt etablert, sa Darias.
21 millioner doser
EU har kjøpt rundt 200 millioner doser, og Spania forventer rundt 21 millioner doser fra Janssen, som er eid av den amerikanske medisingiganten Johnson & Johnson.
Det er foreløpig usikkert når Spania vil få de første dosene, etter at produsenten måtte justere sin leveringstid til EU i forrige uke, skriver Canarias 7.
Trolig vil dosene komme en gang i andre kvartal, ifølge Helsedepartementet, men i første omgang dreier det seg trolig om i overkant av fem millioner doser.
Mindre effektiv
Janssen kunne i januar melde at studier viste effektivitet mot Covid-19, men at denne er lavere enn for de andre vaksinene.
Janssen-vaksinen har i studier vært 72% effektiv i USA, 66% i Latin-Amerika, og 57% effektiv i Sør-Afrika. Dette har trolig sammenheng med de muterte virusvariantene, som forskere har fryktet skal ha bedre motstandsevne mot vaksinene.
I EU har det europeiske legemiddelbyrået EMA fastslått at vaksinen har 67% effektivitet.
Dermed er vaksinen fra Janssen langt mindre effektiv enn sine to hovedkonkurrenter som er godkjent i USA til nå. Pfizer og Moderna har over 95% effektivitet.
Enklere distribusjon
Likevel har vaksinen en stor fordel i at man bare trenger en dose for å oppnå effekt, samtidig som også transport og lagring av vaksinen er langt enklere.
Den kan lagres i inntil to år ved minus 20 grader, og i minst tre måneder i et helt vanlig kjøleskap.
Pfizer-vaksinen må derimot lagres og fraktes i spesielle frysere som holder minus 60 grader eller kaldere. Dette gjør logistikk og lagring vanskelig.
På grunn av enklere lagring, distribusjon, og det faktum at man bare trenger en dose tror helsemyndighetene i Spania at ankomsten til den fjerde vaksinen vil skyte fart i vaksinasjonsprogrammet i landet.
Spania har også vært en viktig utviklingspartner for vaksinen, som har gått gjennom flere kliniske studier ved sykehus i Madrid, Barcelona, Santander og Pamploma.