Glem stranda – 7 steder på Kanariøyene som får deg til å føle at du er på en annen planet
Strender, solbrente turister, biff på strandpromenaden i en vakker solnedgang og en kald en i hånda. Det er ferie på Kanariøyene! Eller, er det virkelig alt øyene har å by på? Kanskje det finnes en helt annen side av øygruppen – steder som ikke minner om syden i det hele tatt?

Her har vi funnet fram sju steder som får deg til å lure på om du egentlig befinner deg på Kanariøyene i det hele tatt – eller på Jorda for den saks skyld.
Dette er for deg som har sett nok av parasoller og plaststoler og er klar for noe helt annet.
1. Timanfaya nasjonalpark, Lanzarote

Å komme inn i Timanfaya nasjonalpark er som å lande på Mars. Det er ikke uten grunn at NASA døpte landingsstedet for sin Mars-rover Perseverence til nettopp "Timanfaya". Ingen trær. Ingen fuglekvitter. Bare bølgende åser av mørk lava, oransje sand, og stein som ser ut som den aldri har vært borti regn.
Her skjedde det noe dramatisk på 1700-tallet, da vulkanutbrudd varte i årevis og hele området ble dekket av flytende stein. Det er fortsatt varmt under bakken, og det vet de å vise fram.
Ved besøkssenteret heller de vann i hull i jorda og opp kommer dampen som en geysir. Restaurante El Diablo – ja, den heter faktisk det – griller maten over et hull i bakken der temperaturen passerer 300 grader.
Du får ikke lov å rusle fritt her, og må følge oppmerkede stier for å beskytte landskapet. Det er sårbart, og det er lett å rote seg bort. Men du kan bli med på guidede turer – både med buss og til fots – hvor du får se lavatunneler, kratere og farger som ikke burde finnes naturlig.
2. Tajogaite-vulkanen, La Palma

Da Tajogaite hadde utbrudd i 2021, var det dramatisk. Hus ble begravd, veier forsvant, og øya endret form. Nå, bare få år senere, kan du gå helt opp til krateret – og det føles merkelig. Som om du sniker deg inn på noe som fortsatt ulmer. For det gjør det.
Guidene tar deg gjennom det som for ikke lenge siden var kokende lava. Du ser hvordan lavastrømmen stoppet midt i en gate, hvordan den sprakk opp og herdet. Krateret ryker fortsatt litt, og lukta av svovel henger i lufta. Det er ikke pent i klassisk forstand, men det er sterkt.
Under føttene dine går det lavatunneler som forskere fortsatt kartlegger. De har faktisk sammenlignet landskapet her også med månen og Mars – og brukt det til å trene romforskere. Det setter ting litt i perspektiv.
3. Malpaís de Güímar, Tenerife

Langs østkysten av Tenerife ligger et område som de fleste bare kjører forbi. Men Malpaís de Güímar er verdt å stoppe for. Det er en slags steinfoss som har stivnet – et enormt lavafelt med dype sprekker, rare formasjoner og kaktuser som har klamret seg fast der ingenting burde gro.
Det går en merket sti rundt hele området. Ikke langt, men du bør ha sko med skikkelig såle, for lavaen er skarp som barberblad. Underveis passerer du lavatunneler, små vulkankjegler og kanskje noen firfisler som piler mellom steinene.
Det er stille her. Ikke noe turiststøy. Bare deg og rå natur.
4. Garajonay nasjonalpark, La Gomera

Midt inne på La Gomera ligger det en skog som virker tatt ut av en annen tid. Garajonay er full av gamle, krokete trær som er dekket av mose og tåkedis. Det føles som å gå inn i et gammelt folkeeventyr.
Skogen er det som kalles en laurisilva – en type urskog som en gang dekket store deler av Europa. Nå finnes den nesten bare her. Klimaet i høyden gjør at det regner eller dugger nesten hele året, og det gir fuktighet til et rikt plante- og dyreliv.
Det går stier overalt. Noen korte og enkle, andre som snor seg opp og ned gjennom fjell og daler. Innimellom åpner skogen seg og du ser ned mot havet – og skjønner hvor høyt oppe du egentlig er.
5. Guayadeque-ravinen, Gran Canaria

Om du kjører øst på Gran Canaria og tar av fra hovedveien, kan du komme til Guayadeque – en dal som ikke ligner på resten av øya. Fjellsidene er bratte og spisse, med grønne lommer i skråningene. Og her, inne i fjellet, bor folk fortsatt i huler.
Ikke grotter med flaggermus, men faktiske boliger – med dører, vinduer, strøm og WiFi. Det finnes også et kapell og en restaurant inne i fjellet, der du får servert kanarisk mat med utsikt utover dalen.
Det går turløyper i området, og du kommer tett på både natur og historie. På fjellveggene finnes spor etter de opprinnelige innbyggerne – hulemalerier og gravsteder. Du kan nesten høre ekkoet av fortida.
6. Anaga-fjellene, Tenerife

Du kan stå i sør på Tenerife, i sandaler og shorts, og se opp på fjellene i nordøst hvor skyene henger som et lokk. Der oppe ligger Anaga – et område så annerledes at det nesten virker som en annen øy.
Veien slynger seg bratt oppover før du forsvinner inn i skogen. Det er tåkeskog her også, slik som på La Gomera, med smale stier og røtter som truer med å ta beina under deg. Men så plutselig kommer du til en åsrygg hvor du ser havet på begge sider, og en landsby klistret til fjellsiden.
Anaga er kjent for små landsbyer som Taganana og Chamorga, hvor folk fortsatt bor sånn som de alltid har gjort. Det er ikke turistmaskineriet du møter her – det er hverdagsliv i fjellet. Og noen utsikter du aldri glemmer.
7. La Graciosa, nord for Lanzarote

Det første som slår deg når du går i land på La Graciosa, er hvor stille det er. Da mener vi ikke bare rolig stemning, men faktisk stillhet – ingen biler, ingen asfalt, ingen trafikkstøy. Bare sandveier og sykler som knirker forbi.
Øya har knapt 700 fastboende, og de fleste bor i Caleta de Sebo, en liten samling lave hus med flassende hvitmaling og sand i dørstokken. Det er som om noen har glemt å oppdatere stedet til nåtiden, og godt er det.
Selv om øya bare er en kort fergetur fra Lanzarote, føles det som om du har kommet veldig langt. Det er lite som skjer her – og det er nettopp poenget.
Du sykler fra strand til strand, går på stier som forsvinner inn i steinete åser, eller klatrer opp på lavakjegler med utsikt over Atlanteren. Det er ikke laget for turisme, det er bare… sånn det er.
Derfor skal du også søke om tillatelse når du reiser hit. Mer om La Graciosa og hvordan du kommer deg dit, kan du lese om her.