Joselyn Cabrera (27) mistet alt i vulkanutbruddet
– Jeg fryktet for livet mitt. Jeg ropte til foreldrene mine, gikk inn i huset for å ringe partneren min, tok med hunden, satte oss i bilen og dro. Vulkanen var en halv kilometer fra huset vårt. Så snart den eksploderte, fyltes området med politi og kaoset startet. Alle skrek. Folk som kjørte nedover veien tutet for at naboene skulle komme seg ut av husene sine og flykte, forteller hun til Canariavisen.
Denne saken ble opprinnelig publisert 22.09.2023, og er hentet frem for nye lesere.
Den 19. september 2021 ble den idylliske øya La Palma rammet av et katastrofalt vulkanutbrudd. To år senere kjemper innbyggerne fortsatt med å komme seg på beina igjen.
Til tross for løfter fra den spanske regjeringen om økonomisk støtte, har ikke øya fått de nødvendige midlene.
Mange av øyas beboere lever fortsatt i midlertidige boliger: 85 i containerhus, 31 i trehus, og 72 på hoteller.
Mistet alt
27 år gamle Joselyn Cabrera ble mor for bare syv måneder siden. Vulkanutbruddet tok med seg hjemmet hennes i El Paraiso, foreldrenes hus, og familiens gårder.
I tillegg ble bananpakningsanlegget der hun jobbet ødelagt av lavaen.
Det er sterke inntrykk Joselyn har å dele.
– Fryktet for livet mitt
Det er dag én av utbruddet, 19. september 2021.
– Jeg fryktet for livet mitt. Jeg ropte til foreldrene mine, gikk inn i huset for å ringe partneren min, tok med hunden, satte oss i bilen og dro. Vulkanen var en halv kilometer fra huset vårt. Så snart den eksploderte, fyltes området med politi og kaoset startet. Alle skrek. Folk som kjørte nedover veien tutet for at naboene skulle komme seg ut av husene sine og flykte, forteller hun til Canariavisen.
For Joselyn var det verste fortsatt i vente.
– Når utbruddet kom var jeg gravid og mistet et barn i sjette måned. Det har vært veldig vanskelig. Takk gud for at jeg nå har en datter og prøver å gå videre. Men vulkanen har endret livet mitt fullstendig, forteller Joselyn til Canariavisen.– Den dag i dag har jeg fortsatt ikke kommet over det. Jeg får psykologisk behandling, har angstanfall og lever fordi jeg ikke har noe annet valg, sier 27-åringen. Joselyn Cabrera forteller historien sin til Canariavisen, men det er vanskelig å snakke om det som skjedde. Foto: Privat
Leier midlertidig
For øyeblikket bor hun i en leid bolig, som hun betaler takket være dagpenger og midlene hun egentlig skulle brukt på nytt hus.
Leiehjelpen hun ble lovet fra øyregjeringen har latt vente på seg. Både hun og mannen mistet jobben da bananplantasjen de jobbet på ble slukt av lava.
– De ringte å sa de skulle betale leia hvis jeg flyttet. Det har gått over et år og jeg har ikke fått noe som helst. Jeg har betalt leie selv med det jeg får i arbeidsledighetstrygd. Jeg har brukt mer enn 5000 euro av pengene de ga meg for å bygge hus. Onkelen min er i samme situasjon, sier hun fortvilet til Canariavisen.Dyre tomter
Det nye huset hun har begynt å bygge i El Paso er foreløpig bare en tomt. Det er vanskelig å få pengene til å strekke til når man skal leve på et minimum, på en øy der arbeidsmulighetene nå har gått i stå på grunn av utbruddet. I tillegg kommer skyhøye tomtepriser.
– Jeg har ikke bygget veggene ennå, og har allerede brukt opp all støtten på 90000 euro.– Huset våres ble tatt på den andre dagen av utbruddet, sier hun, og viser oss hvor hun skal bygge nytt.Cabrera er med i støtteforeningen for vulkanofre på La Palma. Det er også 200 andre som fortsatt er hardt rammet etter utbruddet. Foreningen er klar på at ubetalt økonomisk støtte og høye bolig- og tomtepriser er store utfordringer for de rammede.
Folk resignerer
Mange resignerer og slår seg til ro med å bo i midlertidige containerhjem og bygg som ble satt opp for å huse ofrene.
Nå har det gått to år siden utbruddet, og mange er fortsatt uten permanente hjem, forklarer Cabrera.
Vanskelig
Det er vanskelig for henne å snakke om det som skjedde. Likevel har hun klart å fortelle historien sin i boka «De andre historiene om vulkanen» , hvor flere ofre forteller sine historier. Inntektene fra boka går direkte til ofrene gjennom organisasjonen Tierra Bonita.
I boka som kom ut i fjor var hun fast bestemt på å bli på øya.
– El Paraiso var livet mitt. Jeg kan ikke tenke meg å bo noe annet sted. Min barndom, min familie, vi er alle derfra. Det var vårt hjem, står det å lese.
Det er et ønske hun fortsatt har, og sakte men sikkert håper hun nå at det nye huset kan bli et trygt hjem for datteren.
Forverret boligkrise
– Den spanske regjeringen forstår fortsatt ikke omfanget av katastrofen, sier øyrådspresident Sergio Rodríguez.
Han er som så mange andre på øya, fortvilet over situasjonen.
Etter vulkanutbruddet har boligsituasjonen på La Palma blitt betydelig forverret. Tidligere var det allerede en mangel på boliger, men nå har situasjonen blitt enda vanskeligere.
Rodríguez bekrefter imidlertid at bygging av boliger er en prioritet, og den kanariske regjeringen har annonsert en ekstraordinær boligplan for øya. Denne planen vil bestå av 700 boliger som skal fordeles over hele øya.
For tiden står det en del nødboliger i Puerto Naos og La Bombilla, støttet av både den spanske regjeringen og øyregjeringen, med totalt tolv millioner euro.
Men penger alene løser ikke problemet. Byråkratiske utfordringer, som utkastet til den nye husloven som skal tillate nybygging for de som mistet boligene sine, forhindrer at noe skjer.
Denne loven er for øyeblikket under behandling av den kanariske regjeringen og er i sitt åttende utkast.
Rammet turistsektoren hardt
Turistindustrien på La Palma har også blitt sterkt påvirket. Mange ferieboliger ble ødelagt, og flere hoteller ble tvunget til å stenge. Som et resultat opplevde La Palma en sommer med bare 50% belegg på hotellene.
På tirsdag gjenåpnet øyrådet veien mellom La Laguna og Las Norias, som vil fungere som en servicekorridor for blant annet fiberoptiske installasjoner og hydrauliske arbeider.
Men viktig infrastruktur som skoler, et helsesenter, en fotballbane og kirken i Todoque, samt deler av kirkegården Nuestra Señora de Los Ángeles, ble ødelagt i utbruddet.