Kanariere mener turismen øker levekostnadene og skader miljøet
En fersk undersøkelse fra Kanariøyenes statistikkbyrå, Istac, viser at 69 % av innbyggerne på øyene mener at turismen øker levekostnadene for lokalbefolkningen, mens 76,6 % peker på at turismen presser opp boligprisene.
I tillegg mener 62,1 % at turismen har negative miljøkonsekvenser, som økt forbruk av vann, energi og areal.
Undersøkelsen, som dekker andre kvartal av 2024, viser at turisme både oppleves som en økonomisk fordel og en utfordring for øysamfunnet.
Hele 76,4 % mener at turismen bidrar til økonomisk vekst, men samtidig påpeker 60,9 % at den fører til økt avfall og forurensning, og 56,2 % mener turismen skaper trafikkproblemer.
Boligmarked og miljø under press
Turismen har også en tydelig innvirkning på boligmarkedet, spesielt blant unge.
Nesten 87 % av unge mellom 18 og 34 år mener at turismen gjør det vanskeligere å kjøpe bolig, og mange peker på utfordringer som knyttes til ferieutleie og økt etterspørsel etter eiendommer.
På miljøfronten mener over halvparten av de spurte (57,1 %) at turismen forårsaker irreversibel skade på økosystemene.
Flertallet er også uenige i påstanden om at turismen bidrar til å bevare naturen, og det er liten tro på at turismesektoren opererer med bærekraftige praksiser.
Støtte for turistskatt
43 % av innbyggerne støtter innføringen av en turistskatt basert på antall overnattingsdøgn, mens 24 % er imot.
Det er også stor enighet om at lokale innbyggere ikke bør betale denne skatten under sine egne ferier på øyene, noe 83 % stiller seg bak.
Kulturell og sosial påvirkning
Samtidig er det også en bred oppfatning om at turismen gir både sosiale fordeler og ulemper.
Over halvparten mener at turismen bidrar til et mer tolerant samfunn (56 %), bedrer infrastrukturen (55,7 %) og styrker øyas omdømme (53,2 %).
Likevel er det nesten en fjerdedel som ikke deler denne oppfatningen.
Turismen fører også til sosiale utfordringer, ifølge 63,3 % av de spurte, som mener at turismen tvinger lokalbefolkningen til å flytte.
Om lag 44,5 % mener også at turismen belaster helsetjenestene, mens 44,6 % mener den skaper spenninger mellom innbyggere og turister.
Turisme og kultur
Når det gjelder kultur, er det delte meninger.
Mens 57 % mener turismen øker tilbudet av kulturelle arrangementer, er det 44,7 % som mener turismen bidrar til å bevare tradisjoner, og 51,7 % mener turismen hjelper til med å bevare monumenter.
Undersøkelsen viser også at beboere på øyene, særlig på Lanzarote og Fuerteventura, er misfornøyde med reguleringen av ferieboliger. Regulering av ferieutleie er en fellesnevner blant misnøyen over hele øygruppen.
Folk flest er positive til turisme i Spania
En annen undersøkelse, utført av YouGoc i juni i år, viser imidlertid at flertallet av spanjoler er positive til turismen på nasjonalt nivå. Undersøkelsen viser at hele 69 prosent av de spurte har en positiv eller svært positiv holdning til turistene.
25 prosent sier at de har en meget positiv holdning, mens 44 prosent sier de er positive.
På den andre siden er det kun seks prosent som uttrykker negativitet; fire prosent sier de er negative, mens to prosent har en svært negativ holdning.
Et annet interessant funn er at 59 prosent av respondentene oppgir at turistene ikke utgjør noe problem i deres nærmiljø.
Turisthat: – Overdrevet
De siste månedene har det vært mye snakk om turistfobi og turisthat i norske medier.
Aviser som Dagbladet og VG har kastet seg på hendelser i blant andre Barcelona, der turister har blitt sprayet med vannpistol av sinte demonstranter.
Også på Kanariøyene har det vært demonstrasjoner mot masseturismen – riktignok av en fredeligere karakter enn de vi har sett på fastlandet.
Men først og fremst har demonstrantene siktet seg mot politikere, ikke turister. Å kalle det turisthat blir feil, mener kommunikasjonssjef i Ving, Claes Pellvik.
– Det er overdrevet.Selv om det finnes problemer med masseturisme, stemmer det ikke at det er et utbredt turisthat på Kanariøyene slik det har blitt fremstilt i norske medier, sier han til Canariavisen.
Finnes utfordringer
Han har selv hatt flere møter med turistminister Jessica León på Kanariøyene. Turismen er viktig for Kanariøyene, og også for lokalbefolkningen, mener han.
– Det er klart at det finnes utfordringer med infrastruktur og boligmarkedet på grunn av Airbnb, men at folk på Kanariøyene hater turister er rett og slett ikke sant. Men vi må ta protestene på alvor, og jeg håper politikerne og myndighetene gjør nødvendige tiltak, sier Pellvik.
Blir neppe som i Barcelona
Han tror ikke situasjoner slik de vi har sett i Barcelona vil dukke opp på Kanariøyene.
Lokalbefolkningen husker hva som skjedde under pandemien godt, da hoteller og utesteder måtte stenge mens turistene måtte bli hjemme.
– Folk jeg kjenner fikk det økonomisk vanskelig da hoteller og restauranter måtte stenge. Ingen ønsker seg tilbake til den situasjonen, sier han.
Samtidig håper han et demonstrasjonene kan bidra til forandringer og forbedringer, spesielt på infrastrukturen som ikke er godt nok dimensjonert for 16 millioner turister i året.
– Det har vært snakk om å bygge tog fra nord til sør på Gran Canaria og på Tenerife, noe vi kan håpe skjer, samt forbedringer i boligsituasjonen.
– Fornøyde
Til de som frykter ubehagelige møter med sinte demonstranter på Kanariøyene i ferien, har Claes harde tall som han mener motbeviser påstandene om turisthat i norske medier:
– En undersøkelse blant Ving sine gjester viser rekordhøy tilfredshet med ferier på både Gran Canaria og Tenerife. Det er ingen tegn til turisthat blant våre gjester. Folk var svært fornøyde med feriene, spesielt med været. Selv om Dagbladet og VG kan finne enkeltstående norske turister som ikke var fornøyde, viser våre data at de aller fleste gjestene våre hadde en svært positiv opplevelse, avslutter han.
Heller ikke da Canariavisen spurte Ving om de merket noe til demonstrasjonene når de pågikk, var dette noe som plaget gjestene deres.