Kanarisk avokado får geografisk opprinnelsesbetegnelse
Æresmerke fra EU.

Avokadoen fra Kanariøyene har nå fått sin helt egen beskyttelse i EU.
Tirsdag ble Aguacate de Canarias registrert som en beskyttet geografisk betegnelse.
Det betyr at avokadoer dyrket på Kanariøyene nå er beskyttet som en regional spesialitet.
Og det er ikke tilfeldig: Den kanariske avokadoen er nemlig noe for seg selv.
– Den har en kremete konsistens og en smak som er lett urteaktig, med hint av nøtter. Det skyldes det vulkanske jordsmonnet og klimaet her på øyene, som gjør at frukten modnes sakte på treet, står det i pressemeldingen fra regjeringsdelegasjonen på Kanariøyene.
Det er flere varianter som omfattes av den nye betegnelsen, blant annet Hass, Fuerte, Orotava, Pinkerton, Reed og Carmen – alle med sine særegne egenskaper.
Avokadoene som inngår i ordningen skal være ment for ferskvaremarkedet og pakkes og merkes i henhold til de strenge reglene som følger med en slik beskyttelse.
På etikettene skal det stå tydelig at det er snakk om Aguacate de Canarias, sammen med logoen for den geografiske betegnelsen.
Betegnelsen avokadoene har fått er nærmere bestemt Protected Geographical Indication, et hakk under betegnelsen som gis til f.eks. Champagne, som har Europas sterkeste opprinnelsesbeskyttelse, ifølge SNL.