Kanarisk høyesterett slo ned på vaksinekrav: – Et grunnlovsbrudd
Retten mener portforbud og krav til koronasertifikat på blant annet utesteder er uforholdsmessig. Sistnevnte er også en grunnlovsstridig invasjon av privatlivet, mener retten. «
Denne torsdagen forklarte Kanariøyenes helseminister at tiltaksnivåene som gjelder på Kanariøyene blir som de er.
Hver torsdag møtes øyregjeringen for å avgjøre hvilke tiltak som skal gjelde i uka som kommer, men det blir altså ingen endringer i disse nivåene denne gangen.
Dermed fortsetter Tenerife på nivå 4, Gran Canaria, Fuerteventura og La Palma på nivå 3, Lanzarote og La Gomera på nivå 2, mens El Hierro er på nivå 1.
Samtidig har høyesterett på Kanariøyene nok en gang satt en stopper for portforbud på nattestid. Også forslaget om obligatorisk koronasertifikat en rekke steder, fikk nei fra domstolen.
Bekymret
Helsemyndighetene er likevel bekymret for økende antall innleggelser den siste tiden.
På Tenerife og La Palma tar coronapasienter opp over 25% av kapasiteten på intensivavdelingene.
På Gran Canaria er denne situasjonen langt bedre, til tross for kraftig økning i smitten den siste tiden, og 10% av intensivkapasiteten er i bruk av pasienter med Covid-19.
Helsepolitisk talsmann for øyregjeringen, Julio Pérez, er også bekymret for situasjonen på Tenerife og Gran Canaria. Smittetallene fortsetter å stige, spesielt hos de under 50 år.
90 pasienter er innlagt på kanariske intensivavdelinger. Flere av de innlagte er unge, viser oversikten på spesialnettstedet for coronatall på Kanariøyene, Cvcanarias.com:
- 10-19 år: 2 personer
- 20-29 år: 6 personer
- 30-39 år: 9 personer
- 40-49 år: 20 personer
- 50-59 år: 16 personer
- 60-69 år: 19
- 70-79 år: 12
- 80+ år: 3
Nei til portforbud og vaksinekrav på utesteder
På grunn av den økte smittespredningen har øyregjeringen gjentatte ganger forsøkt å innføre portforbud på nattestid.
Først ble dette forslaget slått ned av høyesterett på Kanariøyene, noe myndighetene anket til den nasjonale høyesteretten. Også denne domstolen slo ned forslaget, som de kalte «uforholdsmessig».
Nå er et nytt forslag om å innføre portforbud på nattestid, på øyer med høyt smittetrykk, stoppet av høyesterett på Kanariøyene.
Også forslaget om å kreve negativ coronaprøve, immunitet eller vaksine for å slippe inn på utesteder ble slått ned av retten.
Domstolen mener tiltakene bryter med fundamentale rettigheter og friheter, spesielt med tanke på retten til privatliv dersom hoteller, utesteder og andre bedrifter skulle avkrevd slik dokumentasjon.
Retten mener dette ville vært «et brudd på den spanske grunnloven».
Om øyregjeringen velger å gå rettens vei for å innføre slike tiltak en tredje gang, er foreløpig uklart.
Smittetrykket stiger fremdeles
Smittetallene på Kanariøyene fortsetter å stige. 782,78 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene har blitt registrert på øygruppen, men trenden ser ut til å flatet ut noe.
På Tenerife ser de strenge tiltakene ut til å fungere, og smittetrykket har stabilisert seg siden 27. juli. Nå er det på 597 per 100000 innbyggere de siste 14 dagene.
På Gran Canaria fortsetter økningen, men også der ser kurven ut til å ha flatet ut noe de siste dagene, og er nå på 467 per 100000 innbyggere de siste 14 dagene.
Lanzarote har et relativt stabilt smittetrykk på 159 per 100000 de siste to ukene, og stigningen ser ut til å ha flatet ut siden 25. juli.
Fuerteventura har også ganske flat smittetrend, noe de har hatt de siste par ukene, med et smittetrykk på 322 per 100000 innbyggere de siste 14 dagene.