Kanarisk smittesporingsapp kan bli tatt i bruk nasjonalt

Publisert Sist oppdatert

Den kanariske smittesporingsappen Radar COVID har gått gjennom utprøving på La Gomera. Nå vil statsministeren at alle regioner i landet skal ta appen i bruk.

Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres er godt fornøyd med resultatene fra La Gomera, og sier at appen snart skal bli tatt i bruk på hele øygruppen.

Statsminister Pedro Sánchez har også informert presidentene for alle de uavhengige regionene i Spania om resultatene etter pilotprosjektet for appen, og at resultatene er meget lovende.

Fra et teknisk ståsted er appen både presis og effektig for å spore smitte mellom personer. Pilotprosjektet har ikke ført til noen falske positive varsler.

Målet med testprosjektet har vært å se om appen kan brukes for å kartlegge smitte i sanntid. Resultatene vil i så fall la helsemyndighetene se hvem som har vært i kontakt med smittetilfeller til enhver tid, og kan redusere smittekjeden betraktelig.

Lagres ikke i skyen

Appen har blitt testet hos befolkningen på La Gomera, og benytter en desentralisert modell for overføring av opplysninger. Denne teknologien er basert på DP-3T-protokollen, som tillater overføring av informasjon om hvem brukeren har vært i nærkontakt med, samtidig som personvernet er ivaretatt, ifølge utvikleren.

Når en person tester positivt for Covid-19 blir informasjonen som man selv autoriserer sendt til en server, men ingen informasjon om andre mobiler i nærheten blir hentet inn av brukerens mobil. I tillegg skiller denne metoden seg vesentlig fra den mer sentraliserte modellen, hvor datainnsamlingen blir utført av en server, og ikke på brukerens egen mobil.

Kontroverset rundt sporingsapper

Kontroverset rundt Smittestopp-appen i Norge er et eksempel på en metode hvor brukerens mobil også samler inn informasjon om andre mobiler i nærheten. I Norge ble også prosjektet kritisert for å ikke ha åpen kildekode, og for omfattende lagring i skyen.

Bekymringer rundt personvernet førte til at Datatilsynet i Norge varslet om forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp. Dette tvang FHI til å slette alle data om brukerne, og stoppe datainnsamlingen.

Også andre sporingsapplikasjoner, som det felleseuropeiske prosjektet «Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing» (PEPP-PT) er blitt utsatt for kritikk på grunn av sentralisert skylagring, manglende transparens og utilstrekkelig anonymisering, ifølge Wikipedia.

I samsvar med retningslinjene fra EU

Med Radar COVID blir risikoanalysen utført på brukerens egen mobil, ved hjelp av informasjon andre mobiler har sendt inn til serveren.

Helsemyndighetene vil kun få tilgang til å hente informasjon som blir generert av mobiler hos personer som får påvist smitte, men ikke fra deres kontakter. De som kan ha blitt smittet vil få et varsel på sin telefon som varsler om denne muligheten, og hvordan de skal forholde seg til dette.

Denne desentraliserte modellen er i samsvar med retningslinjene fra Europakommisjonen, som anbefaler at appen lagrer identifiserbar informasjon kryptert på hver enkelt telefon. I tillegg skal denne metoden også være mer kompatibel med EUs personvernlovgivning, GDPR.

Powered by Labrador CMS