Kanarisk smittesporingsapp lanseres 10. august

Publisert Sist oppdatert

Rundt 3200 personer lastet ned appen under pilotprosjektet på La Gomera. Nå gjøres appen klar for resten av øygruppen, og også Balearene skal være med på den første lanseringen.

Fra 10. august skal begge øygruppene lansere appen Covid Radar, ifølge statssekretær for digitalisering og kunstig intelligens, Carme Artigas.

Appen skal bidra i innsatsen for å spore smitte, og blir tilgjengelig både på iOS og Android.

I prøvefasen

COVID Radar har vært i prøvefasen på La Gomera i perioden 29. juni - 20. juli, og har vist seg å være meget nyttig, ifølge Artigas.

Rundt 3200 personer på øya lastet ned appen, som allerede har rundt 100000 nedlastinger på landsbasis. Appen fungerer ved å sende anonyme varsler til personer som har kommet i nærkontakt med kjente smittetilfeller.

Nordmenn fikk en langt dårligere erfaring med den norske appen Smittestopp, etter at både Datatilsynet og en rekke medier gikk hardt ut mot appen for manglende personvern, omfattende skylagring, sentraliserte systemer og mangel på åpen kildekode.

Anonymt på brukerens egen telefon

Den kanariske appen benytter ikke slik skylagring, men lagrer istedet anonymisert informasjon på brukerens egen telefon. De som har fått påvist smitte kan velge å laste opp denne informasjonen til appens servere.

Appen benytter Bluetooth for å registrere nærkontakt med personer som er bekreftet smittet. Dermed lover utviklerne at appen skal ivareta brukerens personvern på en langt bedre måte enn systemer som benytter sentralisert lagring i skyen for å identifisere nærkontakt mellom personer.

Lovende

Testresultatene er også meget lovende. I pilotprosjektet ble det introdusert 300 «smittede» personer (som fikk simulert en positiv smittestatus), og i testperioden ble 6,5 nærkontakter registrert som følge av dette. Dette er langt bedre resultater enn tradisjonell sporing av telefoner.

Villigheten til å bruke appen var også høy blant testbrukerne, og 61 prosent av de «smittede» førte til at varslinger ble sendt ut til de som hadde kommet i nærkontakt med disse.

– Appen ser mer enn oss. Appen husker nærkontakter vi har hatt med fremmede. Appen er raskere enn oss, husker bedre enn oss fordi den lagrer alle nærkontakter, og den respekterer også i høyeste grad personvernstandardene, og har vært mindre inntrengende enn at noen ringer deg for å rekonstruere hva du har gjort de siste dagene, sa Artigas under presentasjonen.

Blant brukerne som allerede har testet appen har de gitt den 8,2 av 10 i score.

Powered by Labrador CMS