Krever bedre arbeidsforhold
Livredderne i Maspalomas har fått nok.
Livredderne i San Bartolomé de Tirajana, Gran Canarias største turistkommune,roper nå varsku om uholdbare arbeidsforhold.
Med minimalt med ressurser og foreldet utstyr forsøker de å sikre tryggheten til de mange tusen badegjestene som besøker kommunens strender.
Ifølge Kevin Castellano, som er talsmann for livredderne, dekker de 16 ansatte hele 26 strender – fra Castillo del Romeral til El Pajar – på skift.
– Bare på Maspalomas-stranden passerer fem millioner mennesker årlig, men vi har kun tre livvakter og én redningsbåt til å dekke hele området. Det betyr at hver livredder er ansvarlig for over 4000 badegjester per dag. Det er uholdbart, sier han.
Slitne fasiliteter og lav lønn
Castellano beskriver arbeidsforholdene som svært krevende.
Vakttårnene er nedslitte, fasilitetene de har til rådighet er i dårlig stand, og radioutstyret de bruker er gammelt og upålitelig.
– Vi må spise maten vår ved siden av drivstoff-flasker, og flere av oss tjener så lite at vi må gå til matbanken. Lønnen vår er på minstenivå og ligger under 1
200 euro i måneden, forklarer han.
Arbeidspresset fører også til helsemessige utfordringer. Flere livreddere er sykemeldt på grunn av arbeidsrelatert stress, angst eller skader.
Utløpt kontrakt og manglende løsninger
Problemet bunner i at anbudet for livreddertjenesten gikk ut i 2017, og siden da har den ikke blitt fornyet.
Livredderne har gjentatte ganger tatt kontakt med kommunen, men ifølge Castellano har de kun mottatt tomme løfter.
– Vi trenger en regional avtale som gir oss både bedre lønns- og arbeidsvilkår, samt de nødvendige ressursene for å kunne utføre jobben vår på en trygg måte, sier han.
Castellano understreker at det ikke bare er livredderne på Gran Canaria som sliter med dårlige vilkår.
Også kolleger på Fuerteventura, Lanzarote og Tenerife opplever lignende utfordringer.
– Vi vil at denne yrkesgruppen skal få den synligheten og støtten vi trenger for å sikre tryggheten på strendene våre, avslutter han.