Foto: Canarias Ahora/El Diario

–⁠ Legaliserer husokkupasjon

Ny boliglov i Spania gjør det enda vanskeligere å kaste ut okkupanter.

Publisert Sist oppdatert

Den nye boligloven i Spania tar sikte på å gjøre det vanskeligere for utleiere å kaste ut sårbare personer.

Det får talsperson Ana Oramas for nasjonalistpartiet Coalicion Canaria til å se rødt.

– De har parkert loven i en skuff i er over et år. Plutselig er det besluttet at den er en prioritet. Det er et angrep på eiendomsretten. Den legaliserer husokkupasjon, tordnet hun i det kanariske parlamentet.

Hun og partiet hennes har vært i sterk opposisjon til den nye boligloven siden den havnet på bordet i 2022.

Gjør utkastelser vanskeligere

Loven innfører nye hindringer for utkastelser av personer i en sårbar økonomisk posisjon.

Dette er ment å hindre urettmessige utkastelser. Spontane utkastelser kan ikke lenger forekomme, selv med en rettsordre, og må ha en fastsatt dato og tid.

I tillegg kommer det nye muligheter for leietakere som skal kastes ut, blant annet mulighet til å utsette prosessen i mer enn to år.

Mener loven ikke løser problemet

Oramas mener loven heller ikke løser det underliggende problemet med boligmangel på Kanariøyene eller i Spania.

Coalicion Canaria kom selv med hele 23 forslag til endringer i loven. Alle ble avvist, påpeker Oramas.

Også høyrepartiet Partido Popular, VOX på ytre høyre og det liberalkonservative partiet Partido Demócrata Europeo Catalán stemte mot forslaget, da lovteksten skulle opp til høring i komiteen for transport, mobilitet og byplanlegging.

Sosialistpartiet PSOE og venstrekoalisjonen Unidas Podemos stemte for.

Dermed ble forslaget godkjent og skal nå behandles i den spanske Kongressen neste uke, med mål om at den raskt skal sendes til Senatet for endelig godkjenning.

Målet er at loven trer i kraft før valget i Spania, 28. mai.

Mener loven tråkker på eiendomsretten

Oramas har flere ganger gått hardt ut mot loven. Tidligere har hun også sagt at loven er et angrep på eiendomsretten, og at den hindrer vanskeligstilte som har søkt om å kjøpe offentlig bolig fra å benytte disse, fordi husokkupanter kan velge å ta den i stedet.

At husokkupanter tar seg inn i nesten ferdigbygde sosialboliger og nybygg er et vedvarende problem i Spania. Når strøm og vann er lagt inn, er det vanskelig å stenge denne av igjen.

– Loven åpner for at en familie som venter på tildeling av offentlig bolig, ikke får tilgang til den fordi noen tar seg inn ulovlig like før overlevering. Det gir personen gratis bolig, uten å betale for vann, strøm eller fellesutgifter, mens de som er i en verre situasjon og har fulgt loven må vente enda lenger. Vi forteller folk at de bare kan sparke inn døra og ta seg inn på eiendommer, sier Oramas.

Skader små eiere

Den nye loven skader også små eiere, som investerer i boliger for å leie ut disse.

– Nå viser det seg at personer eller familier som har kjøpt en leilighet, en studio eller et hus med sine sparepenger, og som ønsker en månedlig inntekt ved å leie ut eiendommen, ikke kan øke leieprisen som følge av økte boliglånsrenter, kritiserer Oramas.

Den nye loven innebærerat boliger i områder der gjennomsnittskostnsaden for bolig og grunnleggende utgifter overstiger 30 prosent av husholdningsinntekten, eller der kjøps- eller leieprisen på boligen har økt med minst tre prosent, får et øvre tak for hvor mye leien kan øke.

Eier må betale meglergebyr

I tillegg til innføring av tak på prisøkninger i områder med anstrengt marked, overfører loven også det omdiskuterte meglergebyret over på huseier, når en bolig leies ut via megler.

Tidligere har alle som leier bolig gjennom megler betalt et meglergebyr tilsvarende én måneds husleie. Det skal det altså bli slutt på, og eieren må ta denne kostnaden.

Vil begrense boligsalg til utlendinger

Samtidig har Coalicion Canaria fremmet forslag om å utrede begrensninger i salg av boliger til ikke-bosatte, for å hindre løpske boligpriser på Kanariøyene.

Forslaget har blitt møtt med kraftig kritikk og eksperter Canariavisen har snakket med sier et slikt lovverk vil være et brudd på EU-lovverket.

Powered by Labrador CMS