
Mordet på Hotel Santa Catalina
Las Palmas, februar 1906:
En engelsk gentleman blir funnet død utenfor Gran Canarias mest ærverdige hotell. Historien om mordet i byens storstue er så utrolig at mange nekter å tro den er sann.
En 48 år gammel brite ved navn Fred Wheteley hadde akkurat sjekket inn på Hotel Santa Catalina – et av de mest eksklusive overnattingsstedene i byen, etter sin resise fra den lille engelske byen Thorpe Hesley.
Hotel Santa Catalina hadde siden åpningen i 1890 vært selve symbolet på stil og klasse i Las Palmas. Hit kom europeisk overklasse for å unnslippe vinteren, og hotellrommene var pyntet med alt som kunne tenkes å imponere.
Men det skulle ikke ta lang tid før Wheteley-saken sendte sjokkbølger gjennom byen. Han hadde knapt rukket å sjekke inn, før han ble funnet død utenfor hotellet.
I begynnelsen antok man at han hadde hoppet fra taket.

Det var en enkel forklaring – kanskje for enkel, ifølge boka El Gabinete de Curiosidades de Las Palmas de Gran Canaria, der forfatter Eduardo Reguera skriver om byens historie.
Da legen som kom til stedet, en dr. Harrison, undersøkte kroppen, oppdaget han noe som ikke stemte: merker etter kvelning skjult under den engelske gentlemanens velstelte skjegg.
Dette var ikke noe selvmord. Det var mord.
Jakten på et gullur
Det var en politibetjent og gartneren på hotellet som først fant liket. De kom raskt på sporet av et savnet gullur og kjede, og det var de to som startet jakten på en mistenkt.
De lette uten hell inne på hotellet, men til slutt måtte betjenten gi opp og ta en hestedrosje tilbake til sentrum.

Og her tar historien en vending som høres ut som den er klippet rett ut av en roman.
For da politimannen skulle gi kusken noen mynter i driks, la han merke til noe merkelig.
Kusken hadde ferske kloremerker på både armer og ansikt – og et gullkjede dinglende fra vesten. En klassisk leontina, som den gang var vanlig å feste til nettopp et lommeur.
Mistenkelige sammentreff
Kusken ble arrestert på stedet, ifølge Reguera.
Den dag i dag ligger Fred Wheteleys gravlagt på den engelske gravlunden i Las Palmas. Graven har imidlertid grodd igjen, kan Reguera fortelle i sin bok.

Likevel er det mange som fortsatt nekter å tro at det virkelig skjedde slik. Det høres for utrolig ut – som en røverhistorie, fortalt altfor mange ganger.
Reguera selv nevner ikke noen dom, eller hvem den mystiske kusken var. Og selv om historien fortsatt fortelles i korridorene på Santa Catalina, er det kanskje passende at boka til Reguera handler om nettopp byens kuriositeter, og at Agatha Christie har vært en av hotellets gjester.