ARKIVFOTO: Migranter ankommer havna i Arguineguín. Foto: Canariavisen

Nesten 7000 migranter har kommet til Kanariøyene så langt i år

Publisert Sist oppdatert

Så langt i 2021 har 13483 migranter ankommet Spania på irregulært vis, hvis vi ikke teller med migrantene som krysset grensen ved Ceuta tidligere i år.

Over 93 prosent av disse ankom i båter, hvorav 6952 personer kom til Kanariøyene.

Det er en økning på 156,9% sammenlignet med første halvdel i 2020, ifølge innenriksdepartementet.

Mange dør

Ifølge flyktningorganisasjonen Caminando Fronteras har nesten 2100 migranter mistet livet eller forsvunnet på havet i første halvdel av 2021. De fleste av disse var på vei til Kanariøyene.

Det er like mange på seks måneder som i hele 2020.

Livsfarlig migrantrute

Ruten som migrantene tar over Atlanterhavet er en av de farligste flyktningrutene i verden, og definitivt den farligste for å nå Europa.

For hver 26. person som kommer i land på øygruppen har en person mistet livet eller forsvunnet sporløst, viser tall fra den internasjonale organisasjonen for migrasjon.

Til tross for farene velger tusenvis av mennesker å legge ut på reisen mot Kanariøyene.

Sammensatte årsaker

Årsakene til dette er sammensatte, men pandemien, strengere grensekontroll andre steder i Europa og væpnede konflikter i afrikanske land som Senegal og Mali trekkes frem av den spanske flyktninghjelpen som viktige faktorer.

Vestkysten i Afrika har blitt en trykkventil for migranter som søker etter et bedre liv i Europa.

De fleste båtene som kommer til Kanariøyene er fra Vest-Sahara, Mauritania og Senegal. Mange kommer også fra konfliktfylte land som Mali.

I land som Marokko og Senegal har pandemien rammet økonomien hardt. Mange klarer ikke lenger å sette mat på bordet til familien, og reiser i ren desperasjon. De håper på jobb i Europa.

52% av migrantene til nå har kommet fra Marokko, mens 20% kommer fra Senegal.

18% kommer fra konfliktlandet Mali, der over 250 000 mennesker har blitt jaget på flukt til naboland som Mauritania. Herfra reiser mange båter til Kanariøyene.

Mali har vært i konflikt siden 2012, og islamistiske opprørsstyrker har kjempet mot regjeringen i mange år. Landet lider av stor politisk uro, der væpnede konflikter og voldelige protester forekommer ofte.

Ifølge The Guardian er Mali det farligste landet i verden for FNs fredsstyrker.

Powered by Labrador CMS