Norsk bobilfamilie: - Ikke velkomne
Det er flere hundre andre bobileiere på Gran Canaria enige i. Denne lørdagen demonstrerte de på motorveien.
Det var lange køer og betydelige forsinkelser på motorveien GC-1 i retning Las Palmas lørdag, da rundt 400 bobiler deltok i en protestaksjon arrangert av bobilforeningen PACA.
Ifølge avisa Teldeactualidad startet protesten ved La Mareta i Telde klokken 11.00 og beveget seg videre mot hovedstaden i en lang kolonne.
Bobileierne protesterer mot det de mener er diskriminerende reguleringer fra de kanariske myndighetene.
Særlig kritiseres de nylig innførte høydebegrensningene på 2,2 meter ved den kommunale parkeringen i El Rincón, som effektivt blokkerer adgangen for bobiler.
Slike høydeblokkeringer er svært vanlige i alle øyas kommuner.
Norsk bobilfamilie: - Få campingmuligheter og manglende tilrettelegging
Blant dem som har opplevd utfordringene på nært hold er norske Rita Nordahl og Frank Jomisko, som har tilbrakt de siste to månedene på Gran Canaria i sin 8,5 meter lange bobil.
Vi møter dem på en grusplass i bydelen Escaleritas i Las Palmas. Her er det lite som minner om det vi nordmenn forbinder med campingplass, med hverken toaletter, dusj, gress eller fellesområder.
- Campingmulighetene er få og stort sett dårlige. Vi har vært på fire ulike campingplasser, men utover det har vi stort sett fricampet på grusplasser og i gater, sier ekteparet.
De peker på at de fleste dedikerte bobilparkeringene har en maksgrense på 7 meter, noe som skaper store problemer for større bobiler.
I tillegg er mange potensielle parkeringsplasser enten avstengt med bom eller har høydebegrensninger.
- Ikke velkomne
Mangelen på servicetilbud for bobilturister er en annen stor utfordring.
- Vi trenger tilgang på vann og tømming av toalett hver tredje eller fjerde dag. Det beste stedet for dette er en Disa-stasjon i El Doctoral, men slike tilbud er sjeldne. Campingplassene tar ofte høye priser for å la oss tømme og fylle, sier de.
Gassfylling har også vist seg å være en utfordring. De fleste stasjonene tillater ikke påfylling til bobiler, og det tok tid før de fant en stasjon i Maspalomas som kunne hjelpe dem.
- Alt i alt har vi et inntrykk av at bobilturistene ikke er velkomne på øya. Selv om vi har funnet steder å parkere, så er det stort sett på grusplasser med utsikt til hauger av søppel og etterlatenskaper etter mislykte byggeprosjekter. Som turist er ikke det så veldig hyggelig, forteller paret, og legger til at det ofte er forbud mot å ta ut markiser eller lage mat utenfor bilen også.
En todelt opplevelse
Til tross for utfordringene har ekteparet også hatt gode opplevelser.
- Klimaet er fantastisk, vi har truffet hyggelige folk, og naturen her er spektakulær. Vi har funnet matbutikker med et utrolig utvalg, og prisene er akseptable. Men samtidig er det mye søppel overalt, og bobilparkering er generelt dårlig tilrettelagt, sier de.
De savner flere bobilvennlige campingplasser med ordentlige servicetilbud og foreslår at myndighetene tilrettelegger bedre.
- Vi legger igjen penger på drivstoff, mat, restauranter og lokale tjenester, men det virker ikke som vi er velkomne. Det hadde vært langt mer attraktivt å komme tilbake hvis tilbudene for bobilturister ble bedre, sier ekteparet, som snart setter kursen tilbake til fastlandet og Norge.
- Blir det en ny bobilferie på Gran Canaria?
- Vi får se. Kanskje en annen øy neste gang, avslutter de.