Norskefavoritten Mogán og tilhørende turistområder har vært utsatt for ekstrem tørke i sommer. Foto: Shutterstock

Norskefavoritt rammet av ekstrem tørke

Mens nordsiden av Gran Canaria har fått uvanlig mye nedbør i sommer, er sørsiden rammet av ekstrem tørke. Det har fått konsekvenser.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren på Gran Canaria har vært en skikkelig berg-og-dalbane når det gjelder været.

Mens det har kommet mer nedbør enn normalt i kombinasjon med kjøligere vær i nord, har det vært knusktørt i sør.

Spesielt steder som norskefavoritten Mogán har hatt det tøft med tørke, og de har nå måttet innføre vannrestriksjoner på offentlige tjenester stranddusjer og vanning av parker.

Meteorologen David Suárez fra det statlige meteorologiske instituttet Aemet, sa nylig til avisa Canarias 7 at det er normalt med kjølig og fuktig vær i nord, sammenlignet med i sør.

Det som har vært unormalt, er nettopp hvor fuktig og kjølig det har vært.

I sør, derimot, har det knapt kommet noe nedbør, og Suárez advarte allerede i juli om at nedbørsmengden der har falt til under halvparten av det normale.

Vannkrise i sør

I Mogán har man allerede måttet spare på vannet i flere måneder.

Vanning av grøntområder er redusert, og det er ikke lenger mulig å skylle føttene i stranddusjene.

Andre steder på Kanariøyene, som Fasnia på Tenerife og Alajeró på La Gomera, har vært gjennom lignende vannkutt.

Det som gjør situasjonen verre er at de fleste vannreservoarene på Gran Canaria ligger i sør, der tørken er verst.

Ifølge øyas vannråd er reservoarene nå bare 5 % fulle. For bare noen år siden, i 2021, var reservoarene på 24 %.

Skogplanting i trøbbel

Las Palmas og resten av nordsiden på Gran Canaria har fått uvanlig mye nedbør i sommer. Samtidig har det vært knusktørt i sør. Foto: Shutterstock
Las Palmas og resten av nordsiden på Gran Canaria har fått uvanlig mye nedbør i sommer. Samtidig har det vært knusktørt i sør. Foto: Shutterstock

Tørken skaper også store utfordringer for skogplanting på øya.

Organisasjonen Foresta, som jobber med å plante trær, sier at de har en suksessrate på hele 90 % i nord, men i sør lykkes bare rundt halvparten av plantene med å vokse.

Det tøffe klimaet i sør gjør det vanskelig å få skogen til å gro.

Sergio Armas fra Foresta forteller til Canarias 7 at de store klimaforskjellene på øya gjør at de må tilpasse skogplantingen til forholdene.

I tillegg understreker Alicia Rodríguez fra Foresta at de nå må planlegge prosjektene sine nøye for å takle de nye klimaforholdene.

De må plante trær i færre måneder av året og bruke mer tid og penger på vedlikehold av plantene de første årene.

Mer varme på vei?

Foresta-stiftelsen jobber med treplanting på Gran Canaria. De sier det har blitt mer utfordrende å plante skog i sør enn før. Foto: Foresta
Foresta-stiftelsen jobber med treplanting på Gran Canaria. De sier det har blitt mer utfordrende å plante skog i sør enn før. Foto: Foresta

Selv om værvarslene for september tyder på at det kan bli kjøligere enn vanlig de neste ukene, advarer meteorologene om at høsten likevel kan bli varm og tørr.

Dette kan bety at tørken i sør kommer til å fortsette utover høsten.

Så langt har sommeren 2024 vært både varm og fuktig, og i oktober utelukker ikke Aemet hetebølger, slik Canariavisen kunne melde i forrige uke.

Gjennomsnittstemperaturen på 22,3 grader gjorde sommeren 2024 til en av de varmeste somrene siden 1961, men samtidig kom det også mer nedbør enn normalt.

Denne nedbøren falt altså nesten utelukkende i nord, men heller ikke der har det vært nok regn til å løse vannkrisen på Gran Canaria.

Powered by Labrador CMS